Nieuwe wedstrijdvorm: O10

Niet alleen wijzigt met ingang van komend seizoen de wedstrijdvorm van O11 en O12. Ook voor de pupillen O10 verandert in seizoen ’18/’19 de spelopzet: wedstrijden op een (bijna) kwart veld en wedstrijden van 6 tegen 6.

Spelbegeleider
De scheidsrechter neemt bij deze leeftijdscategorie voortaan de rol aan van spelbegeleider.  Hij of zij beweegt niet in, maar langs het veld en geeft de spelers zoveel mogelijk de ruimte het spel zelf te ontdekken. Alleen bij het duidelijk overtreden van de spelregels grijpt de spelbegeleider in en legt deze uit.

Uitslagen en standen
Bij de O10 worden ook geen uitslagen en standen meer gepubliceerd, net zoals bij de O8 en O9. Dit is in lijn met de ontwikkeling van de nieuwe wedstrijdvormen waarbij het draait om het vergroten van het spelplezier. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze kinderen nog niet in staat zijn om weken vooruit te kijken en daarom geen echte interesse hebben in rangen en standen.

Onnodige spanning
Het bijhouden van een competitie en toewerken naar een kampioenschap blijkt vooral van waarde en belang voor trainers, leiders en ouders. Dit kan leiden tot onnodige spanning en druk wat ten koste gaat van het spelplezier van het kind. De KNVB houdt wel de uitslagen bij om teams op het juiste niveau in te delen.

Meer lezen?
Meer informatie over de nieuwe wedstrijdvormen voor de O10 vindt u hier.