Cursus AED

Bij HBC hangt een Automatische Externe Defibrillator (AED). Dit is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

Iedereen mag een AED gebruiken, maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een cursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken, geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.

Op dinsdag 9 oktober is er in het clubhuis om 19.30 uur een cursus over hoe je een AED moet gebruiken. Zeer geschikt voor trainers, coaches en andere vrijwilligers. De bijeenkomst duurt ongeveer een uur.