Zondag JO19-1: Prima winst op losgeslagen tegenstander

HBC JO19-1 – VVA/Spartaan JO19-1: 4-3

Allereerst wil ik het verslag beginnen met een compliment voor Rob. Hij nam het op zich om deze wedstrijd te  fluiten. De KNVB had geen scheidsrechter paraat, dus moest HBC deze zelf regelen. Rob kreeg het flink voor zijn kiezen, maar bleef rustig onder alle hectische omstandigheden van deze ochtend. Echt een hele prestatie!

Dan nu de analyse van dit potje ‘voetbal’. De tweede competitiewedstrijd voor onze HBC mannen, en een hele gedenkwaardige. Niet zozeer door voortreffelijk spel of schitterende doelpunten, maar meer door het totaal belachelijke gedrag van de tegenstander, waar met name hun coach een kwalijke rol in speelde. Fysiek en verbaal tumult van het allerlaagste soort. Persoonlijk vind ik dat HBC een klacht moet indienen bij de KNVB. Ik onthoud mij voor de rest van oordelen en kwalificaties, maar vond dit een schande voor het voetbal!

HBC Voetbal

Onze jongens bleven overigens wonderbaarlijk rustig. Zij waren gekomen om te voetballen en wilden dat zo goed mogelijk doen. Maar HBC kwam al snel op achterstand. Een slippertje in de achterhoede van HBC JO19-1 gaf VVA/Spartaan meteen een onverwacht snelle voorsprong. Niet veel later viel zelfs de 0-2 uit een zeer goed genomen vrije schop van VVA. HBC oogde flets en ongemakkelijk in balbezit. Veel passes vanaf de achterhoede en middenveld kwamen niet goed aan. Als ze aankwamen dan stuitte de bal vaak te ver van de voeten af, soms zelfs enkele meters. Een penalty, goed genomen door Roman (tevens beste man van de wedstrijd) bracht halverwege de  eerste helft de aansluitingstreffer. Maar helaas kregen wij ook een penalty tegen vlak voor tijd. De marge voor VVA was weer op twee gebracht in hun voordeel.

De tweede helft begon met een gezamenlijk gesprek tussen de twee teams op de middencirkel  Een goed initiatief van Rob. Enige tijd bleef het hierdoor ook rustig bij de tegenstander. Met de inbrengst van Thijs veranderde het spelbeeld. HBC kreeg geloof in eigen kunnen. Een tweetal snelle rushes van Thijs na prima passes van Roman en Menno stelden hem in staat om de bal op maat voor te geven waarna Tim deze er alleen nog in hoefde te tikken.

Binnen 8 minuten was het 3-3 en daarna kwam HBC zelfs 4-3 voor. Een mooie voorzet van Sadio werd prachtig ingekopt door Dave, 4-3! HBC drukte door, ballen vlogen voorlangs bij de goal van VVA/Spartaan of kwamen op de lat (mooie kopbal Tim). De paal stond in de weg bij een schot van Sadio. Maar de bal ging er dus niet in. De onzorgvuldige passing sloop er bovendien weer in. Het grote voordeel was dat bij VVA/Spartaan niemand de bal meer goed raakte. Zij waren alleen maar bezig zichzelf de wedstrijd uit te spelen. Dat stelde Jelle in staat om zijn doel leeg te houden deze tweede helft. Ondanks de totaal chaotische slotfase – georganiseerd door de coach van VVA/Spartaan –  zijn het gewoon weer drie punten die er voor onze jongens bijkomen. En dat is het enige wat telt.

Peter Tienstra