Grandioze comeback HBC tegen koploper (3-2)

Een explosie van vreugde brak zondag bij HBC uit na het laatste fluitsignaal. De club won de topper heel knap tegen koploper DCG. En daar zag het bij de rust bepaald niet naar uit.

Als een grote ster, zo wordt matchwinner Luke Vahle na negentig minuten langs het veld onthaald door teamgenoten, familie en supporters. Fans geven hem schouderklopjes en voor hij het weet staat hij met een biertje in zijn hand. Een jongetje van een jaar of zes komt op hem af. “Ben jij degene die net twee keer scoorde?”, vraagt hij. Vahle knikt van ja en krijgt een hartelijk omhelzing van de F-pupil.

Vahle staat er wat beduusd bij. Dit heldenonthaal lag tien minuten eerder totaal niet in de lijn der verwachting. Zijn directe tegenstander Abdelhakim Boudchourt had de HBC’er het grootste gedeelte van de topper volledig in zijn zak zitten en de twee kansen die hij kreeg hielp hij in de eerste helft hopeloos om zeep.

Mede daardoor was de ruststand 0-2 voor het Amsterdamse DCG. In de 85e minuut wist Vahle, nadat Niel van Hooff aan het begin van de tweede helft de aansluitingstreffer had gemaakt, in een soort scrimmage met de doelman en een verdediger zijn hoofd dan toch tegen de bal te krijgen. Het betekende de 2-2. Meteen daarna was het weer raak. “Ik liep na de aftrap direct naar voren en kreeg de bal vanaf de zijkant op mijn rug. Ik wist snel te draaien en haalde blind uit. Volgens mij ging dat wel goed”, grijnst de matchwinner.

Ook de glimlach van trainer Jasper Ketting is na negentig minuten breed. “Mooi weer, lekker veel publiek, het gaat goed met de club. Bovendien is dit wel een belangrijke, hoor. We hebben een wedstrijd minder gespeeld dan DCG. Als we hadden verloren was het gat tien punten geweest, nu houden we met vier punten minder de druk erop.”

Toch was Ketting ook kritisch op zijn spelers. In de eerste helft werd zijn ploeg volledig onder de voet gelopen. DCG was vooral aan de bal erg sterk en stond binnen een kwartier met een ruime marge voor. De Amsterdammers waren vaak net wat sneller aan de bal. In de duels had HBC niets in te brengen. “Toch vind ik dat we niet achter hadden moeten komen. Zij zijn snel aan de bal maar zonder bal juist niet. Daar hadden we meer van moeten profiteren. Bovendien stuit Luke twee keer op de doelman. De 1-0 geven we weg door slecht uitverdedigen.”

Beide goals van DCG werden gemaakt door Hdoudou Zakaria. Zijn tweede goal was een beauty. Vanaf de rand van de zestien ramde hij een afvallige bal de kruising in. “Het ontstond uit een corner. We hebben afspraken gemaakt om dat soort afvallige ballen dan op te vangen. Daar hield niemand zich aan”, baalde Ketting.

In de rust gaf Ketting de opdracht aan zijn spelers om zich te concentreren op de aansluitingstreffer. “Je moet dan niet gaan denken: we moeten nog drie goals maken. Probeer eerst maar eens de 1-2 te maken.” Nadat dat gelukt was ging HBC met hoge ballen vanaf de zijkant opportunistischer spelen. “Na de 2-2 ontstond er een soort flow. Dan valt die 3-2 ook gewoon. Voor het zelfde geldt was de laatste kans van Jesse (van Loon, red.) er ook nog ingegaan.”

Lees het hele bericht in het Haarlems Dagblad – Milo Lambers. Foto: United Photos/Rob van Wieringen