Stunt van HBC in bekerstrijd

Zondag-derdeklasser HBC zorgde dinsdagavond voor een stunt in de strijd om de KNVB-districtsbeker. In de vierde ronde werd met 2-1 gewonnen van de zaterdag-1 van AFC. Een even mooi als verrassend resultaat, want de Amsterdammers vertoeven per slot van rekening in de bovenste regionen van de eerste klasse.

Het mag als bekend worden beschouwd: bij HBC zijn de ambities torenhoog en de pijlen vooral gericht op de competitie. Promotie naar de tweede klasse, liefst door het binnenhalen van het kampioenschap en desnoods via de nacompetitie, staat onwrikbaar bovenaan het wensenlijstje. Wat dat betreft was het puntenverlies afgelopen zondag tegen Bloemendaal (0-0) een rasechte domper. De achterstand op lijstaanvoerder DCG, dat aanstaande zondag op bezoek komt in Heemstede, bedraagt na de pijnlijke remise zeven punten. De Heemstedenaren hebben wel een wedstrijd minder gespeeld.

In aanloop naar het cruciale duel van komend weekend was er gisteren dus geen dinsdagavond-training, maar de bekerwedstrijd tegen AFC. Een mooie gelegenheid voor Jasper Ketting om de beoogde speelstijl voor komende zondag uit te testen. Dat pakte dus alleraardigst uit. HBC was vanaf het eerste fluitsignaal gelijkwaardig aan de gasten, die wel makkelijk de vrije man vonden en de bal rond lieten gaan. Er was evenwel een fout van Dave Dragt voor nodig om de bezoekers aan de leiding te brengen. De Heemsteedse linksback was even niet alert en Mauritsio Helstone profiteerde koeltjes: 0-1. Even later had Niel van Hooff de gelijkmaker op de linkerschoen, maar het schot was te gehaast en ging over. In het restant van de eerste helft kregen beide ploegen vervolgens nog kansen op een treffer, maar die werden onbenut gelaten.

Na de thee verslapte AFC en zette HBC twee tandjes bij. Dat resulteerde in een enorme scoringsmogelijkheid voor Luuk Vahle, maar de inzet miste precisie. Na een uur spelen was het wel raak voor de thuisploeg. Bas Aarts legde een vrije trap af op Niel van Hooff en diens voorzet werd knap in het doel geschoven door Steve Olfers. De 1-1 gaf HBC nieuwe energie en de bezoekers werden een kwartier lang overlopen. Vahle en Robin van de Linde kregen honderd karaats dotjes, maar hadden het vizier niet op scherp. De wedstrijd leek op een gelijkspel en penalty’s uit te draaien, tot Bas Aarts twee minuten voor tijd op twintig meter van het AFC-doel een vrije trap mocht nemen. “Ik dacht, ik peer hem zo hard mogelijk langs de muur en zie wel wat er van komt”, wist de linkspoot na afloop. De zege was wat er van kwam, want de bal vloog langs de kansloze doelman Dijkstra. Waarna het vanwege de toegevoegde tijd nog tien minuten duurde voordat Aarts door zijn ploeggenoten uitbundig gefêteerd kon worden. “Een heerlijke overwinning en een opsteker voor aanstaande zondag”, kon de matchwinnaar nog uitbrengen, voor hij in de polonaise werd opgezogen.

Lees het hele bericht in het Haarlems Dagblad – Jan Warmerdam. Foto: United Photos/Rob van Wieringen