JO10-3: Om goed samen te spelen, moet je eerst een team worden…

HBC JO10-3 – DIOS JO10-3: 12-3

Johan Cruyff zei ooit : ”Om goed samen te spelen moet je eerst een team worden”. Deze uitspraak is zowel uiterst simpel als volstrekt geniaal. Simpel omdat je per definitief een team bent als je samenspeelt, maar tegelijk ook geniaal omdat het vormen van een team het moeilijkste is wat er is. Want een team is geen samenraapsel van individuen. Nee een team is een organisatie van individuen die elkaar beter maken juist door samen te spelen. De som der delen is meer dan het totaal van de delen afzonderlijk.

Neem nou rijst, tonijn, zeewier en wat kruiden. Die veranderen door samenspel in overheerlijke Sushi. Niemand heeft wat met zeewier alleen, maar in verwerkt in Sushi eet je je vingers er bij op. Het gaat om de combinatie! Ik heb begrepen – zonder namen te noemen – dat we verdomd goede Sushi-makers langs de lijn hebben staan. We laten ons verrassen.

Mick Jagger en Keith Richard, Chalie Watts en Ron Wood veranderen samen in The Rolling Stones. Ongeacht of je van the Stones houdt of niet, is het na 60-jaar toch wel lastig voor criticasters te ontkennen dat als de heren samenspelen enige vorm van magie ontstaat! Samen kun je blijkbaar meer, iets creëren wat er anders niet is. The Stones zijn als team geen band meer maar een merk geworden.

Terug naar voetbal… Vandaag speelden onze jongens werkelijke super samen. Kortom, het sterrenensemble van JO10-3 is weer een “echt team” geworden, of zelfs beter een “hecht team”. Het jeugdweekend en het douchen na de wedstrijd heeft ze goed gedaan. Ze vinden elkaar weer helemaal. Waar de boys vorige week na een wervelende show de eerste helft zich lieten verleiden tot het nastreven van eigen succes. Was dat tegen DIOS geheel anders. Er bleef gevoetbald worden. Hiermee werd het een meer dan verdiende walk over: 12-3.

Belangrijk voor het teamgevoel is dat er veel gelachen wordt buiten het veld. Ik vertelde eerder deze week Cruz een – niet al te beste – mop over Feyenoord. De strekking is min of meer:  Wat moet je doen als Feyenoord voor staat tegen Ajax? Waarop de ander hopelijk antwoordt: “Nou?”. Vervolgens geef je het antwoord dat je dan je Playstation heel snel uit moet zetten. Hoewel Cruz er schijnbaar niet hartelijk om kon lachen, was ik wel uiterst verbaasd toen hij de mop vertelde voorafgaand aan de wedstrijd in de kleedkamer. De flauwe grap had meer succes bij zijn team mates dan eerder bij hemzelf. Er werd hard gelachen en iedereen ging ontspannen en met plezier het veld op. Een goed begin.

DIOS mocht de aftrap nemen na de tosh. De coach van DIOS zei dat dit zijn laatste aftrap van de wedstrijd zou zijn. Dit was de goden verzoeken. Een doelpuntenregen kwam over de DIOS-coach en zijn team heen. Ik bedoel zijn samenraapsel van individuen. Volgens bovenstaande theorie van JC was dit nog geen team. Met Koen op goal en Vico op het middenveld scoorde aanvoerder Lars alias the Professor al snel 2x. Iets wat Lars altijd doet als hij aanvoerder is. Stof tot nadenken!

In het tweede kwart ging Koen weer voetballen, want als keeper had hij het eerste kwart welgeteld 2 ballen gehad. Zo goed waren de boys. Al snel had Koen er 3 inliggen, waarvan de laatste een listig intikkertje was met buitenkant schoen 1:1 op de keeper. De laatste die we zo zagen scoren was Romario.

Het derde kwart werd nog beter. Mick en Cruz waren onpasseerbaar achterin en verzorgden nette creatieve aanvallen tot bij de voorwaartsen. Via handige steekballen werden Adam en Jenoah in stelling gebracht en zij faalden niet. Adam produceerde zijn tweede van het seizoen en Jenoah zijn langverwachte eerste. Er gaan er nog veel volgen! Vele ouders maar ook opa en oma’s genoten van het mooie weer en het nog fraaiere spel van JO10-3.

Het laatste kwart stonden Vico en Gijs op. Top dat Vico ook blijft voetballen. Hebben we hard nodig zijn sierlijke spel en goed voor zijn ontwikkeling. Gijs was al de hele wedstrijd opzoek naar een goal. Zijn honger werd gestild via twee prachtige boogballen van ver. Onhoudbaar voor de keeper hoog in het doel. Ook James kwam op het scorebord en tekende voor het 11e doelpunt. Het slotakkoord was wederom voor aanvoerder Lars. Na een handige voetbeweging creëerde de aanvoerder ruimte voor zichzelf en haalde verwoestend uit met zijn linker wreef. De keeper zoekt de bal nog!

Volgende week tegen Overbos moeten we weer hetzelfde laten zien. Lachen, hard werken en samenspelen. Dan zijn we een team en worden we over 60 jaar vanzelf een merk!

Tot volgende week!

Arjen Lindeman