JO10-3: Risico’s nemen om te winnen

HBC JO10-3 – Hoofddorp JO10-5: 8-3

Je moet risico nemen, anders kun je niet winnen. Tussen al het saaie nieuws over stikstof door las ik deze week een heel interessant artikel over een onderzoek naar de mate waarin de mens geneigd is risico’s te nemen afhankelijk van de dag van de week.

Vreemd onderzoek zult u denken, maar the University of Cambridge heeft toch een interessant verband kunnen vinden. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1000 beslissers bij allerlei bedrijven gedurende 1000 dagen. Elke dag werden de personen gevraagd een ballon op te blazen, waarvan vervolgens door de onderzoekers de omvang werd gemeten.

De onderzoekers constateerden dat op maan- en vrijdagen de ballonnen veel harder werden opgeblazen dan dinsdag en donderdag. Woensdag bleken de ballonnen opvallend klein en zacht. Zaterdag waren de ballonnen bijna op knapstand als de onderzoekers die terugkregen.

Wat leert ons dit? Volgens de onderzoekers toont dit aan dat de mens op maandagen en vrijdagen veel meer risico neemt dan midden op de week. Op zaterdagen is de mens zelfs tot roekeloze besluiten in staat. Toen de onderzoekers de bevindingen matchten met cijfers uit het verzekeringswezen bleek dat autoschades, skiongelukken en letselschade in het algemeen exact hetzelfde beeld vertonen.

Maandag en vrijdag is het bingo. Woensdag kunt u met gerust hart de zwarte piste nemen ook al kunt niet skiën, want statistisch gezien zult u niet vallen. Op zaterdag is het heel gevaarlijk om de straat op te gaan. U zult waarschijnlijk voor uw sokken gereden worden. Ook misdaadcijfers kwamen exact overeen. De kans dat er tijdens een overval geschoten wordt op maandag en vrijdag heel groot, met extreme uit-”schieters” op zaterdag. De overvaller laat op woensdag doorgaans zijn pistool in het nachtkastje liggen. Dus tanken en naar de bank gaan is op woensdag veruit het veiligst.

Waar wil ik naar toe? We maken elke week dit jaar opvallend veel goals. Ons spel elke zaterdagochtend erg risicovol en aanvallend. De reden? Coach Jean Paul maakt de opstelling niet op woensdag al zoals veel trainers dat wel doen. Nee, dat moet je niet doen op woensdag, want dan komen er defensieve risicoloze opstellingen op papier. Coach Jean Paul is slim en wacht tot vlak voor de wedstrijd. Kijkt de hongerige jongens diep in de ogen en tovert 1 minuut voor de wedstrijd zijn aanvallende opstelling tevoorschijn. Opstellingen maakt Jean Paul op roekeloze zaterdag!

Zo ook deze week. Het eerste kwart was één grote wervelwind. Binnen enkele minuten kwamen we 3-0 voor en Hoofddorp had niets, maar dan ook niets in te brengen. Dat was maar goed ook, want Hoofddorp had alle voorgaande wedstrijden met dubbele cijfers gewonnen. Vandaag prikten onze jongens de roze ballon van Hoofddorp op stoere wijze door. Cruz opende de score na een lange solo. Adam – Man of the Match – maakte de tweede onder genot van trotse mama, die uitzinnig meeleefde. Top!

Lars en Gijs werkten als paarden en speelden hard, maar fair. Dat was ook nodig want Hoofddorp was erg scherp in de duels. Mick was sterk achterin en zette meerdere keren iemand alleen voor de keeper met zijn lange effectieve passes. James liet het publiek weer opstaan toen hij de derde via de paal inschoot.

Nog voor rust liepen wij uit tot 5-1 omdat Jenoah het doel wist te vinden na weer een lange bal van Mick. Ook Adam liet van zich spreken met een slimme goal vanaf links.

Na rust werd het zwaar. Hoofddorp bleek een zware dobber en kwam terug tot 5-3. Cruz rondde een bal af die terug kwam van de lat na een schot van Koen. Koen was het vlak daarna zelf die tekende voor de 7e van de dag. Toen was Hoofddorp geknakt en liepen we ontspannen verder weg via natuurlijk Jenoah die van dit buitenkansje gebruik maakte om zijn gemiddelde lekker op te werken. Twee goals brachten zijn dagproductie op drie.

We zijn trots op onze jongens en ze mogen dat zelf ook zijn. We blijven aanvallend spelen en risico nemen. Alweer drie overwinningen op rij. Boys blijf hard werken, want naast je schoenen lopen is een risico dat je niet wilt nemen. Zeker niet op zaterdag!

Tot volgende week!

Arjen Lindeman

Bekijk de wedstrijdfoto’s van deze wedstrijd