JO10-3: Een geoliede machine…

HBC JO10-3 – DSS JO10-10: 11-3

‘Dit heeft niets met voetbal te maken en dit gaat helemaal fout,’ dacht ik toen het bestuur van FC Den Bosch zeer onverschillig reageerde op de racistische uitlatingen van een aantal van haar hersenloze supporters tegen de donkere aanvaller van Excelsior Mendes Moreira. Fout ging het!

Het hele land viel over deze situatie heen. En terecht in sinterklaastijd met genoeg gedoe over zwartepieten en zo vlak voor kerst! Dit hoort niet op een voetbalveld en eigenlijk helemaal niet in Nederland thuis. Ik dacht: ‘Eet samen een Bossche Bol en geef elkaar een knuffel.’ Een Bossche Bol is bruin van buiten en wit van binnen. Mooi symbool, verbroederd lekker.

Mijn eerdere gedachten over die Bossche bol werden ineens min of meer waarheid na het eerste doelpunt van het Nederlands Elftal. Gini Wijnaldum en Frenkie de Jong toonden hun armen naast elkaar aan de media. Een bruine Surinaamse arm naast een melkwitte arm van een boeren jongen uit Arkel. Een prachtig statement: Wij zijn één team, bruin en wit, we doen het samen.

Dat brengt ons bij de godenzonen van JO10-3. Een hecht team waar vakkundig samenspelen zo langzamerhand een vanzelfsprekendheid is geworden. Het publiek langs de lijn sprak van een geoliede machine. En zo is het…

Via een heerlijke warming up onder leiding van aanvoerder Gijs bereidden we ons voor op de wedstrijd. Mooi om te zien hoe de afwerk-oefening van de vrijdagmiddagtraining keurig ook op de zaterdagochtend werd uitgevoerd. John en ik keken trots vanaf de zijkant met de armpjes over elkaar. Met Vico op goal speelden we vanaf de eerste helft de sterren van de hemel. Na drie 100% kansen stonden we toch per ongeluk 1-0 achter na het eerste kwart.

In de timebreak overtuigden we de jongens ervan dat als we dit spel zouden vasthouden we met ruime cijfers zouden winnen. Zo goed was het spel! Niets bleek minder waar. Koen en Adam zorgden via soepele aanvallen voor een voorsprong die we niet meer zouden weggeven. Mick had er zin in en zorgde voor een Chinese muur achterin. Niets of niemand kwam erlangs of overheen.

James zat als vanouds weer overal tussen en lag aan de basis van menige aanval. Cruz probeerde keer op keer een goaltje mee te pikken, maar al zijn schoten van dichtbij of ver waren steeds een metertje te hoog. Pech!

Gijs kwam zijn belofte na en scoorde als aanvoerder twee keer achter elkaar. Met zijn linker schoot hij onhoudbaar binnen na fraaie combinaties met Jenaoh en Cruz. Ook Jenoah liet van zich spreken met een snelle goal. Hierdoor konden we met ruime cijfers en een hartslag onder 80 de rust in.

Na rust speelde Vico als veldspeler. Eén zijn vele voorzetten werd door Koen koelbloedig afgemaakt. Even later maakten Koen en Gijs allebei hun derde. Een zuivere hattrick. James was dichtbij een doelpunt, maar hij vond het net helaas niet. Jenoah wilde ook wel een hattrick maken en deed dat ook. Zo liepen we uit tot een monsterscore.

Dat kwam omdat we in positie bleven spelen en de bal keer op keer rondspeelden als volwassen kerels. DSS had nog 2 speldenprikjes als antwoord, waarmee zij op 3 doelpuntjes bleven steken. DSS was een goed team. Helaas toch niet tegen ons bestand: 11-3!!. We zijn gewoon te goed geworden. In tegenstelling tot FC Den Bosch heeft bij JO10-3 alles met voetbal te maken en gaat helemaal niets fout!

Tot volgende week!

Arjen Lindeman