Pancratius blijft foutloos; HBC moet in de achtervolging

Uit het Haarlems Dagblad:

HBC was in de eerste helft heer en meester, maar onder andere door een ‘wereldgoal’ van Pancratius-speler Bas Pel kwam het combinatiespel van de Heemstedenaren na de rust niet meer uit de verf.

Pancratius-trainer Danny Hijzelendoorn zag het ook en handelde in de rust adequaat. HBC kwam te dichtbij en Pancratius moest terug, dat was het verhaal van de eerste helft. Al wilde de ploeg dat niet. Het werd de ongeslagen Badhoevedorpse formatie min of meer opgelegd.

‘Dit was veruit de sterkste tegenstander die we tot nu toe troffen’, lichtte Hijzelendoorn het bezoek aan HBC toe. ‘Ik moest het echt even omzetten in de rust. Zo hebben we de buitenspelers iets meer vanuit het middenveld laten spelen. Bij balbezit hadden we dan een overtal. We kwamen daarvoor niet aan de bal en konden de spitsen niet bereiken. Dat was de verdienste van HBC.’

Het was een meer dan interessant treffen tussen enerzijds het attractief spelende HBC, dat al goed was voor 24 goals. En anderzijds Pancratius, die vanuit een bijrol in de tweede klasse vorig seizoen nu een hoofdrol vertolkt. Louter zeges boekte het elftal. ‘Het doel zoals we die hebben bepaald, is een rol bij de eerste vier clubs. Dan doen we het goed. Als je ziet dat we voor de rust onze wil aan Pancratius opleggen, zie ik die doelstelling wel met vertrouwen tegemoet. Wellicht is er dan nog meer mogelijk’, voorziet HBC-trainer Jasper Ketting, die moeite had met de tweede nederlaag. ‘Zoals tegen Kampong zat het er niet in, maar vandaag doen we onszelf tekort.’

Hijzelendoorn weigerde toe te geven dat de competitie in de topduels beslist gaat worden. ‘Natuurlijk was het een eerste echte test, maar vergeet niet dat er meer sterke ploegen zijn dan alleen Soest, HBC en Kampong. De favorieten gaan echt nog punten verspelen in het rechterrijtje. Dan gaat de breedte van de selectie ook meespelen.’

Het ‘duel der spitsen’ werd gewonnen door Dave Hertog. Luke Vahle miste twee kansen op zijn elfde treffer. Zeker de tweede – oog in oog met doelman Mathijs Miserus – had de topscorer moeten maken.

Hertog maakte na de rust wel zijn negende goal na dom balverlies van aanvoerder Menno Grijsen. Ook al was de aanvaller verder onzichtbaar en ongelukkig in zijn acties. De meeste aandacht vestigde echter Bas Pel op zich. Aan de linkerzijde leed HBC meteen na de thee na een inworp onnodig balverlies en Pel aarzelde geen moment. Het mooie van zijn uithaal was dat de oud-speler van AZ en HFC Haarlem al juichend naar de cornervlag liep alvorens de bal ook echt in het doel belandde. Zo zeker was hij van zijn zaak. ‘Die kon niet mis. Dat weet je als voetballer gewoon’, die daarmee zijn ploeg de zesde zege schonk.

HBC: Verhage; Shehata, Olfers, Grijsen, Dragt; Goes (63. Verstraten), Mul, De Bruijn; Wierda, Vahle, Van Hooff (65. Liefting).

Pancratius: Miserus; Langguth, Sweers, Ruijter, Morsch; Dinkgreve (60. M. Ruijter), Van Egmond, Pel (79. Mentink); Bosma (84. Leenen), Hertog, Fenne.

Bart Siegers/Haarlems Dagblad