HBC speelt zonder beleving en loopt tegen zeldzame nederlaag aan in eigen huis

HBC Zondag 1 – FC Weesp 1: 1-2

HBC Voetbal
Junioren van de Week Thijs (l) en Gijs

Na al die monsterzeges tegen laagvliegers moest FC Weesp toch een tussendoortje zijn voor titelkandidaat HBC. Een tussendoortje werd het zeker niet, want het zwak acterende HBC verslikte zich lelijk (1-2). Je kunt een keer verliezen, maar HBC deed dat zonder beleving. De eerste helft was waarschijnlijk de allerslechtste onder leiding van trainer Jasper Ketting.

Wat ging er veel mis bij HBC. Om zwakkere ploegen te ontrafelen, moet het baltempo hoog zijn en dan komen de treffers vanzelf wel als de opponent op de rug ligt. Alles ging te traag en vooral de nauwkeurigheid in de passing of juist het schrijnende gebrek daaraan was stuitend.

Misschien heeft deze ploeg ook wel zelf de hoge verwachtingen gecreëerd met veel goals en flitsend spel. Dan kun je een slechte dag hebben.
FC Weesp had vorige week de eerste zege geboekt en parkeerde de bus voor het doel. De ploeg maakte het de zwakke defensie steeds lastig waarin spits Marcin Kmiecik de spil was. Uit een puntgave vrije trap van Daan Brandse kwamen de bezoekers op 0-1.

HBC Voetbal
Voorafgaand aan de wedstrijd, was iedereen nog vol goede moed

Daarna werd de thuisploeg nog steeds niet wakker en waren de Heemstedenaren een week te vroeg met de winterstop begonnen. Vlak voor de rust werd het zelfs 0-2 nadat HBC achterin te kijk werd gezet met een steekpass. Mike Reiziger omspeelde doelman Bram Verhage en verdubbelde de marge.

De missie werd steeds complexer en op het rustsignaal miste Wouter de Bruijn dé kans om zijn ploeg weer in de wedstrijd te brengen. Het paste wel in de inktzwarte middag dat de buitenspeler op de doellijn zijn poging geblokkeerd zag worden door een verdedigend been. Met 1-2 had HBC wellicht weer nieuwe energie gekregen.

‘Ik wisselde twee keer in de rust met de hoop wat teweeg te brengen’, lichtte Ketting het zwakke optreden toe. ‘Het kan dat we een keer niet goed spelen. Wat ik wel erg vind is dat ik ook geen beleving zag. Na vorige week had ik wel een positieve reactie verwacht. Nu gaan we toch met een naar gevoel richting de jaarwisseling.’

Dat is jammer, want HBC speelt als nieuwkomer in de tweede klasse natuurlijk gewoon een ijzersterke eerste seizoenshelft. Al moest de ploeg zichzelf tegen toppers Pancratius en Soest beter belonen. Daar valt nog winst te behalen in 2020. Dit kan ook gewoon een incident zijn en wellicht komt de winterstop wel op het goede moment.

HBC Voetbal
Speler van de Week Wouter de Bruijn geflankeerd door Junioren van de Week Gijs (l) en Thijs (r)
De nummer drie van de ranglijst ging op zoek naar de 1-2, maar deed dat met weinig overleg en kansen bleven eigenlijk uit. Wat hachelijke momenten voor het doel van FC Weesp, maar die ploeg bleef redelijk makkelijk overeind.

Steve Olfers, die in de eerste helft al een grote kans miste bij een 0-0 stand, kopte uit een hoekschop de 1-2 binnen. ‘Het is veelzeggend dat het bij ons uit een hoekschop moest komen. Daar ligt onze kracht helemaal niet’, vertelde Ketting.

Door het gelijkspel bij Pancratius tegen Soest is het leed nog te overzien voor HBC. Kampong staat nu derde waardoor de gewenste tweede plaats nu zomaar een vierde stek is geworden.

Bron: Haarlems Dagblad