JO10-3: Heel veel Galanthomanen…

HBC JO10-3 – HBC JO10-4: 6-5

Weet u wat een Galanthomaan is? Ben u er een? Durft u geen ja te zeggen? Geen probleem hoor als u een Galanthomaan bent. Veel minder erg dan een Piromaan of Kleptomaan. Een Galanthomaan is niet iemand die erg galant is ofzo. Ook is een Galanthomaan niet een verbastering van iemand die “geland op maan” is. Nee, een Galanthomaan snakt ernaar dat sneeuwklokjes weer uit de grond omhoog komen. Een Galanthomaan is iemand die niet kan wachten tot de lente in aantocht is. Elke ouder die de koude winter langs de lijn staat te kijken is er dus stiekem eentje, denk ik…

Volgende vraag: Wat is er speciaal aan Inter-Milan of Real-Atletico? U raadt het al : De derby. Dé wedstrijd die weken lang een hele stad in zijn greep houdt. Media schrijven over niets anders en supportersschare van beide kampen laaien beetje bij beetje het vuur op voorafgaand aan de veldslag. Niet zelden wint ineens de underdog van de op papier sterker geachte ploeg en eindigen de wedstrijden in monsteruitslagen. Kolkende massa’s mensen langs de lijn watertanden van spanning en worden getrakteerd op een voorstelling waarin hun helden de hoofdrol vertolken.

Zo ook zaterdag aan de Cruquiusweg waar “de derby van Heemstede” op het programma stond tussen HBC JO10-3 en HBC JO10-4. Een kraker van de bovenste plank waar uiteindelijk het sterrenensemble van JO10-3 aan het langste eind trok, maar het publiek bestaande uit vele blije ouders, leiders, trainers (en scouts?) pas echt de grote winnaar was.

Ik stuurde voorafgaand aan de wedstrijd coach Rogier van JO10-4 een pikant appje met de vraag of ze nog wel durfden om het tegen ons op te nemen. Rogier replyde gevat dat we op het menu van hen stonden. Erg leuk om in dezelfde competitie ingedeeld te zijn!

Even over kwart voor tien trapte JO10-3 af nadat jarige aanvoerder Gijs de tos gewonnen had van collega aanvoerder Ozhan. JO10-3 kwam goed uit de strartblokken, maar het was Lionel van JO10-4 die de score enkele minuten later opende. Een mooie persoonlijke actie rondde hij af met een droge schuiver waarop keeper Koen onmogelijk op tijd kon reageren.

Vlak daarna kwam JO10-4 door Sieb na een prachtige aanval uit het boekje zelfs op 0-2. Sieb heeft een kanonskogel in zijn linkerbeen waar JO10-3 later die wedstrijd nog twee maal mee geconfronteerd zou worden. JO10-3 voelde duidelijk het gemis van laatste man en krachtpatser Mick die met een lelijke longontsteking zich moest afmelden. Snel beter worden!

Vico van JO10-3 speelde met veel vaardigheid en durf voorin wat resulteerde in een aansluittreffer van Adam. In de kleine ruimte waar Adam heeft meest in zijn sas is, creëerden we een kans die Adam niet onbenut liet. Kort daarna maakte Gijs de verdiende 2-2 uit één van zijn vele krachtige schoten op vijandig doel. Maximilian keepte top maar deze was onhoudbaar. Het tweede kwart ging gelijkwaardig op maar het was wederom Jo10-4 die de voorsprong nam. Dit keer was het Dylano die succesvol was na een snelle uitval via Ruben en Jayson. Vlak voor rust maakte Gijs de verdiende gelijkmaker en zijn tweede van de dag. James nam snel een corner en speelde Gijs aan die de verre hoek wist te vinden.

Coaches Sebastian en Rogier van JO10-4 en Jean Paul en ik van JO10-3 waren trots en tevreden met het evenwicht in de score (3-3). Toch moedigden wij onze teams aan tijdens de limonade de laatste 20 minuten het vuur uit de sloffen te lopen opzoek naar 3 punten. Winst zat er voor beide teams in.

JO10-4 kwam het beste uit de rust en tweemaal was wederom Sieb die van zich liet horen. Na zijn een zuivere hattrick liep hij juichend langs de lijn terug naar eigen helft waar menig teamgenoot en ouder opgesteld stond om Sieb de verdiende high five te geven. Super gedaan en mooi om te zien!

JO10-3 was nog lang niet verslagen en voerde de druk verder op. Zover zelfs dat een voorzet van Lars in eigen doel geholpen werd door JO10-4 (4-5). Jenoah die gaandeweg beter in de wedstrijd kwam, maakte een prachtig doelpunt via een schot uit een lastige stuiter. Hoog in touwen verdween de bal keihard achter keeper Lionel van 10-4. Wat een wedstrijd (5-5)! De laatste minuut brak aan. Niemand had nog nagels over en iedereen snakte naar het einde.

Cruz van JO10-3 pakte de bal op rond de middenstip. Slim en sierlijk bediende Cruz – à la Frenkie de Jong – spits Adam die rechtsvoor de bal ontving. Zijn lage voorzet werd weer in eigen doel gewerkt door Jo10-4. Wat een dissatisfier voor iedereen die JO10-4 een warm hart toedraagt. 6-5 achter komen in de laatste minuut is wel heel zuur. Met nog 20 seconden op de klok trapte ijzervreter Nout snel af en versnelde richting doel. JO10-3 dacht dat de overwinning al binnen was, maar Jenoah beroerde de doelpoging van Nout met de hand. U zult het niet geloven, maar JO10-4 kreeg in de dying seconds nog een penalty om de score gelijk te trekken. Niet om de eindstand te beïnvloeden of galant jegens JO10-4 te zijn maar de bal moest op de stip. Eerlijk is eerlijk en hands is hands.

JO10-4 speelde voor de gelegenheid in het oranje en u voelt hem dus al aankomen…..De cruciale alles bepalende penalty werd gemist, waardoor Jo10-3 met 6-5 de overwinning naar zich toe trok.
Niet getreurd, want na deze derby dronken beide teams vriendschappelijk met elkaar een goed glas limonade in de kantine en trakteerde Gijs op gebak en soesjes. De coaches bespraken dat dit spektakel snel over gedaan moet worden. Afspraak is om 29 februari een revanche in te plannen; daar hoort u spoedig meer van!

Komende twee weken geen wedstrijden, check de website voor de trainingsdagen tijdens de krokusvakantie. De krokusvakantie waar elke Galanthomaan zo lang naar heeft uitgekeken!

Arjen Lindeman