Peter van der Waart: ‘Bij de onderbouw draait het om plezier, balvaardigheid en creativiteit’

In de vaste rubriek De Jeugd heeft de Toekomst van 433 Magazine komt iedere editie een specialist op het gebied van opleiden aan het woord. Deze keer spraken ze met Peter van der Waart, hoofd jeugdopleiding van HBC Voetbal.

Niet alleen met het eerste elftal, maar zeker ook met de jeugd zitten de Heemstedenaren in de lift. Zo spelen alle hoogste jeugdteams vanaf O14 nu in de hoofdklasse. Het belangrijkste is echter dat er ieder seizoen zo’n 2 á 3 spelers kunnen worden afgeleverd aan het vlaggenschip en alle jeugdleden met plezier voetballen.

De functie van hoofd jeugdopleiding is Van der Waart wel toevertrouwd. Hij vervult deze job al zes jaar en was daarnaast ook 7 seizoenen hoofdtrainer van de club. Met een elftal met overwegend eigen, jonge jongens werd hij in het seizoen 2017 – 2018 kampioen in de vierde klasse om vervolgens het stokje over te dragen aan Jasper Ketting.

Het hoofd jeugdopleiding heeft een schat aan voetbalervaring. In de jaren ’80 kwam Van der Waart als aanvaller tot ruim 200 eredivisie wedstrijden in het betaalde voetbal voor achtereenvolgens AZ, Haarlem, FC Den Bosch, FC Utrecht, PEC Zwolle, Roda JC en De Graafschap. Hij werd 3x clubtopscorer en speelde in het Olympisch Elftal. Ook speelde hij bij Ajax in de jeugdopleiding en in het Amsterdams elftal met onder meer spelers als Frank Rijkaard, Wim Kieft en John van ’t Schip.

Van der Waart: ‘Met Utrecht speelde ik Europees voetbal tegen Dinamo Kiev, in Kiev voor 100.000 toeschouwers. In dat team speelde toen een groot aantal spelers dat de basis vormde voor het team dat in 1988 de EK- finale speelde tegen Nederland.

Klik op foto hieronder om te vergroten en artikel verder te lezen…

HBC Voetbal