HBC G1: De klassieker!

Koninklijke HFC G1 – HBC G1: 13 – 0

In de hoogste divisie van Nederland wordt sinds 1921 “de klassieker” gespeeld. Door de rivaliteit tussen Ajax en Feijenoord horen deze wedstrijden, ongeacht de stand op de ranglijst, voor hun spelers en supporters tot de belangrijkste van het jaar.

Tussen beide clubs is altijd rivaliteit geweest, die waarschijnlijk voortkomt uit de verschillen tussen Amsterdam en Rotterdam. In competitieverband stonden beide clubs 162 keer tegenover elkaar. Ajax won de meeste duels. De grootste overwinning van Ajax is 8-2. De grootste overwinning van Feyenoord is 9-4.

De transfers tussen beide clubs liggen altijd wat gevoelig. In de loop der jaren zijn er meer spelers van Ajax naar Feijenoord gegaan dan andersom. En de beroemdste transfer is natuurlijk die van Johan Cruijff. Tot zover de link naar het betaalde voetbal.

Tussen HBC en Koninklijke HFC is ook altijd een gezonde rivaliteit geweest. In 2004-2005 hebben beide clubs een G-afdeling opgericht en werd de eerste wedstrijd gespeeld. HBC heeft die wedstrijd gewonnen, net als de meeste andere die daarna gespeeld zijn. Maar de rollen zijn omgedraaid! Komt het door de overgang van de HBC spits naar HFC? Komt het door de buitenlandse aankoop van HFC? Hoe dan ook, HBC was vandaag kansloos tegen een superieur HFC.

Vanaf het begin had HBC geen vat op de wedstrijd. De laatste man van HBC had weliswaar de spits van HFC redelijk onder controle, maar dat gaf de rest meer ruimte. Daar maakte ze gretig gebruik van. Met 7-0 werd de eerste helft afgesloten. De tweede helft was niet veel anders. Nog 6 keer wist HFC de keeper te verschalken.

Het zat er vandaag gewoon niet in. Gelukkig komt HFC nog een keer naar Heemstede. En met klassiekers weet je het maar nooit…

Leo Holdorp