JO11-2: Ook ontembaar?

DSS JO11-3 vs HBC JO11-2: 8-2

“Met speeltjes van FC Emmen is uw vrouw niet meer te temmen”… “Prima leus” moet het bestuur van FC Emmen gedacht hebben toen ze hun megadeal wilden sluiten met de kersverse shirtsponsor EasyToys. Wellicht heeft u het gemist van de week. Maar de KNVB stak een stokje voor dit contract. “Sponsoruitingen uit de seksindustrie zijn tegen de statuten en niet gepast”, was de reactie van de voetbalbond.

Wat een onzin eigenlijk. Ik overwoog even een seizoenkaart te nemen van FC Emmen. Zat me al te verkneukelen met alle merchandising in gedachte. U weet vast dat Eredivisieclubs bij thuiswedstrijden shirts en ballen het publiek inschieten in de rust en na de wedstrijd. Beetje gladde Amerikaanse toestanden, maar wel leuk voor de fans. Ik zag voor me dat voortaan bij FC Emmen de twee best verkopende producten van EasyToys – “De Tarzan” en “De Turbo” – zouden worden gelancheerd vanaf het veld de tribunes in. De stadioncamera vol op je kop als je ‘m vangt! Dat is vermaak! Ander voordeel: Je komt zelfs na verlies blij thuis bij je vrouw met bruikbaar cadeau.

Dat was voor ons dit weekend wel anders. Veel te lachen viel er niet. Voor de derde keer oprij liepen we tegen een pijnlijk verlies aan. Chagrijnig naar huis. De code van het sterrenensemble van JO11-2 lijkt gekraakt. Tegen borreltijd laat in de middag mochten we eindelijk het veld op. Borreltijd betekent blije ouders en statistisch gezien doen wij het beter als het niet te vroeg is. We hadden er zin in! Heerlijk zonnetje deed de rest.

Werkelijk geen grassprietje was onbenut op het park dus werd warmlopen nagenoeg onmogelijk. Ook ons vaste ritueel met “kaatsen en afronden op doel” werd verstoord toen de teams van de wedstrijd ervoor eerst nog uitgebreid penalty’s namen. Stoïcijns wikkelden JP en John dan maar een alternatieve warming-up af terwijl ik wat handen schudde en schouders klopte met oude bekenden en de coaches van de groen-roden.

We kwamen goed uit de startblokken. Een prachtig doelpunt van Jenoah zette ons op voorsprong. Een lange bal van Adam viel tussen verdediging en aanval. Jenoah was er als de kippen bij en vuurde een dropshot af die vlak onder de lat het doel in vloog. Als we er direct eentje daarna gemaakt zouden hebben, had ik het nog willen zien. DSS had ook nog nul punten voorafgaand aan ons duel en zag er behoorlijk wankel uit.

Onze score bleef uit en langzaam maar zeker kwam DSS beter in haar spel. Alle afvallende balletjes waren tegen het einde van het eerste kwart voor DSS. We liepen achter de bal én de feiten aan. Lichtpuntjes waren wederom het keeperswerk van Vico. Mick en Cruz. De tomeloze inzet van Lars, waar menig spelertje van DSS nog wel van wakker zal liggen. Gijs en James hadden de handen vol aan de goede “wingers” uit Haarlem Noord, maar verweerden zich kranig. Met 3-1 achter gingen we rusten. Overbrugbaar leek het. Zeker toen Jenoah vlak na rust de 3-2 maakte. Fair enough! Er ging een overtreding van ons aan vooraf, maar wat mannelijk spel was inmiddels aan onze zijde ook wel toegestaan!

Heel even leek DSS onder de indruk maar toen zij de 4-2 binnen werkten, met een kanonskogel vanaf eigen helft over Cruz heen, lieten onze boys de koppies definitief hangen. Ontredderd maar nog steeds hardwerkend kwamen er steeds meer scheuren in de romp. Alleen een doelpuntje van de afwezige Koen had ons nog kunnen redden. Uiteindelijk zonk ons sloepje bij 8-2 en voer het oorlogsschip van DSS met de punten aan boord de haven binnen.

FC Emmen Voorzitter Lubbers en Directeur van EasyToys Eric Idema laten het er niet bij zitten. Een kortgeding wordt aangespannen tegen de KNVB. “We gaan er hard in” en “We willen snel naar een hoogtepunt in deze zaak” waren de toepasselijke woorden in de media. Vechten niet vluchten! Daar ligt ook de sleutel naar ons succes. Niet opgeven. Vertrouwen houden. Het komt goed!

Veldbezetting verbeteren en rustiger rond spelen. Positie houden en vooral om je heen kijken. Deden Zandvoort, Geel-Wit en DSS gewoon allemaal beter. Onze slogan wordt de komende weken: Kop omhoog! Dan zie je meer…

Tot volgende week!

Arjen Lindeman