JO11-2: kerken-derby in het klein…

VEW JO11-1 – HBC JO11-2: 5-2

Een hagelnieuw wereldrecord de afgelopen week! In Zuid-Afrika bracht de 37-jarige Gosiame Thamara Sithole een tienling tegelijk ter wereld volgens het artikel op internet. “Tegelijk” leek mij wat overdreven. Althans dat hoopte ik van ganse harte voor Gosiame én haar man 😊 Hoewel als je “Sithole” heet, zou het wellicht toch kunnen!

Jammer een tienling, zult u denken: net geen elftal. Nu had Gosiame al een tweeling – begreep ik toen ik verder las – van anderhalf jaar oud, dus daar moet een mouw aan te passen zijn! De selectie van het plaatselijke voetbalteam is over een paar jaar in Johannesburg wel duidelijk: Team Sithole it is!

Het seizoen komt langzaam ten einde, wij gaan proberen alles bij elkaar te houden voor volgend jaar. Ook wij worden een soort vaste clan, net als Team Sithole. Dus JO11-2 wordt dan JO12-2 ofzo. Yasin die vandaag met ons meespeelde, willen we graag erbij. Dan is onze selectie voor volgend jaar al wel weer een beetje compleet en duidelijk!

Even voorstellen: Yasin is die ultieme teamspeler die vandaag in zijn Turkijeshirt over het veld vloog. Ondanks de matige prestaties van de Turken houdt Yasin stug het shirt om de schouders. Geeft aan uit welk hout Yasin is gesneden. Niet zeuren, trouw aan het team en vooral een blij beleefd gozertje met een ontwapende glimlach. Goede versterking voor ons. Een HBC-shirt wordt nog geregeld door papa😊…

Vandaag mochten we aantreden tegen zaterdagclub VEW. Van oudsher is dit de kerken-derby van Heemstede. De papen tegen de zwarte kousen: HBC tegen VEW. Daar is uiteraard weinig van over. We geloven niet meer in God tegenwoordig, vooral nog in Tik-Tok en onszelf.

Nu ik dit zo schrijf, besef ik mij dat dit precies is wat er eigenlijk aan schortte vandaag. Onze jongens geloofden vooral NIET in zichzelf, waardoor we door een fysiek sterk VEW onnodig werden weggecounterd. Voetballend waren we beter, maar het ontbrak scherpte, durf en bravoure.

Tijdens de warming-up was dat achteraf al duidelijk. Nathu kwam te laat en Jenoah vroeg nadat we al ruim tien minuten aan het afronden waren op het doel of de warming-up niet moest beginnen. Taryn en ik moesten er langs het veld erg om lachen, maar van veel scherpte gaf het geen blijk! Hahaha!

Toch begonnen we goed aan de wedstrijd. We combineerden er op los en kwamen meerdere keren gevaarlijk voor de goal. Mick scoorde bijna met een afstandsschot. Nathu mikte net naast, maar het was Jenoah – die dus zonder warming up 😊 – toch de score opende op aangeven van Koen.

We hadden kans op kans om op 2 en 3 goals voorsprong te komen, maar we verzuimden VEW toch weer tot God te laten bidden voor betere tijden. Het tweede kwart kwam VEW zelfs langszij. Gedurende de wedstrijd werd VEW sterker en sterker.

We hadden meer de bal, maar konden geen vuist meer maken. Een steekbal van Lars op Gijs had meer verdiend. Ook James gaf een voorzet op maat die geen van de spitsen wist te verzilveren.

Het laatste kwart braken de 7 vette jaren aan voor VEW. In vijf minuten tijd liep VEW uit tot een voorsprong van 4-1 door prima uitgespeelde counters van hun zijde. We lieten ons in de luren leggen. We hadden steeds de bal, maar waren kwetsbaar bij balverlies en ruimte in de rug. Kat in het bakkie voor de snelle spits van VEW.

Cruz en Vico hielden ons nog een in de wedstrijd met tijdige onderscheppingen. Vijf minuten voor tijd maakte Gijs de mooiste goal van het seizoen. Uit een corner van Jenoah maakte Gijs een echte in spaans: “Chilena” of in het Engels: “Bicycle kick”. Inderdaad een onvervalste omhaal waar iedereen rondom het veld van genoot en de handen in de lucht stak. Na de wedstrijd feliciteerde de coach van VEW Gijs met deze prachtige actie. Hartverwarmend! Ik tel de goal van Gijs voor 4, waarmee de wedstrijd eindigde in 5-5.

Veel plezier allemaal met de EK de komende tijd. Nog vier wedstrijden winnen dan zijn we kampioen. We moeten er nog 5 spelen, maar Noord Marcadamia, macaronië, Mace-nogwat tel ik niet mee als serieuze wedstrijd.

De rest wordt nog een hele bevalling, maar niet zo’n bloederig slachtveld als die bevalling van Gosiame Sithole. Hoop ik. 😊

Arjen Lindeman