Zondag Heren 1 is klaar voor duel met koploper DIOS

Het is nog vroeg in het seizoen maar HBC liet tegen Schoten even zien waar het toe in staat is. Het was de Haarlemmers te machtig op het voetbalcomplex in Heemstede.

Eigenlijk was het allemaal niet zo vreemd als je alleen al de dug-outs met elkaar vergeleek. HBC-trainer Jasper Ketting kon na de rust nog spits Arno Dijkstra en middenvelder Zeno van Ooijen brengen. En dan bleef Mark Mul nog de gehele wedstrijd op de bank. Dijkstra deed ervaring op in het hogere amateurniveau bij VVSB en Rijnvogels. Van Ooijen speelde hoofdklasse bij Velsen.

Dat was ook meteen de verklaring waarom doelman Germain Ebbeling het aan Schoten-zijde zo druk had. De stormloop begon al in de tweede minuut en hield afgezien van een korte periode in het eerste bedrijf negentig minuten aan. Ebbeling verdiende de credits dat het bij ’slechts’ zeven goals bleef.

De kritiek aan het adres van HBC van Ketting was dat duels eerder de nek om moesten worden gedraaid. Soms bleef het te lang spannend en was de ruststand maar 1-0 waar het kansen had geregend. Hetzelfde scenario leek te ontstaan in deze derby. Sven Wierda maakte de derde kans wel af en zette de thuisploeg al na elf minuten op 1-0. HBC wachtte geduldig op openingen die er kwamen. Ook geholpen door de vele slordigheden bij de bezoekers, maar Wierda, Bryan Wilderom en Jeroen de Bruijn kregen de bal er niet in. Zo bleef het dus weer spannend.

Dat voelde Schoten ook, want de ploeg kroop steeds meer uit de schulp. Sterker nog, er kwamen kansen. Dylan van der Kuijl schoot tegen doelman Bram Verhage aan. De grootste kans op de gelijkmaker was van Wesley Berrenstein-Treffers, die voor een leeg doel met zijn geliefde rechterbeen binnen wilde schieten. Een poging met links was logischer geweest, want nu gleed de bal langs zijn schoen.

Wakker
Het schudde HBC wakker en de titelfavoriet trok de teugels weer aan. Toen was er geen houden meer aan voor Schoten, dat tot nu toe zes punten verzamelde. De grootste kans op de 2-0 kwam op naam van de ijverige Jeroen de Bruijn. Na slecht verdedigen van Schoten liepen Wierda en De Bruijn alleen op Ebbeling af. Wierda was eigenlijk al iets te ver doorgelopen waardoor de middenvelder de bal iets achter de spits gaf. Weg kans.

Toch werden de gebeden van Ketting gehoord, want nog voor de rust drukte Wierda af voor zijn tweede. Dat Schoten even murw was gebeukt bleek wel in hoe makkelijk de ploeg van trainer Remko Hoek de 3-0 van Neil van Hooff weggaf. HBC mocht dartelen en kreeg ruimte alsof Schoten de anderhalfmetersamenleving iets te letterlijk nam. Hoek kon het niet geloven. ‘HBC is beter, oké, dat kan. Maar als we zoveel persoonlijke fouten maken, wordt het echt een kansloze missie. Te vaak lieten we een man lopen en vergaten we de taken uit te voeren. Maar goed, ik wil de positieve punten eruit halen en op naar de volgende wedstrijd.’

De nieuwbakken oefenmeester moest nog een helft lijdzaam toezien hoe zijn ploeg geen schijn van kans had. Hoek wisselde in de rust vier keer, maar het spelbeeld kantelde niet. HBC had zo een mooie generale repetitie voor de kraker tegen DIOS aankomende zondag.

Vooral de 4-0 was van grote schoonheid. Het was een kunststukje van de familie De Bruijn. Jeroen legde prachtig terug en Wouter zorgde voor het doelpunt. Jesse van Loon bekroonde een sterk optreden met twee goals. Ook Wilderom die al eerder paal en lat raakte, mocht nog een treffer maken op aangeven van Wierda.

Ketting zag eindelijk eens een resultaat gekoppeld worden aan het voetbal wat hij voorstaat. ‘Ik miste vaak nog de sprankeling in het veld. We hebben veel voetbal in deze selectie en dat kwam er nu echt uit. Alleen in de eerste helft hadden we een mindere fase’, vertelde de trainer, die zijn loopbaan startte bij Schoten. ‘Dat ik spelers als Van Ooijen rustig kan brengen na een blessure is een luxe. Er is balans en dat moet dit seizoen gaan resulteren in succes. We gaan zien of we hetzelfde kunnen brengen tegen DIOS.’

Bron: Haarlems Dagblad
Tekst: Bart Siegers