Uit het Haarlems Dagblad: Opvolger Steve Olfers staat al klaar

Steve Olfers speelde Champions League met Aalborg en promoveerde met Excelsior. Bij HBC staat zijn opvolger al klaar

Tekst: Simon Luybé

Niet alleen de rode kaarten voor de ploeg uit Badhoevedorp hielpen koploper HBC aan de overwinning. Misschien nog bepalender was de scheidsrechter, die verzuimde de thuisploeg een rode kaart te geven. Direct na rust haalde Jesse Assendelft de doorgebroken Dave Hertog neer. Het leverde de verdediger slechts geel op. ‘Ik kwam er met een gelukje van af’, besefte Assendelft na afloop.

De jongeling, die centraal achterin speelt, maakt verder een goede progressie door. Koos Jasper Ketting in het begin van het seizoen voor de ervaren Steve Olfers achterin, inmiddels staat Assendelft als een van de eerste op het wedstrijdformulier. ‘Steve gaat stoppen aan het eind van het seizoen en is bezig met zijn afscheidstournee. Hij is fysiek op en gaat zich richten op zijn trainerscarrière. We moeten ook doorselecteren en ik ben zeer tevreden over Jesse, die gebruik maakt van de ervaring van Steve. Daarom is het fantastisch om Steve er nog bij te hebben. Als het moet, kan hij zo invallen.’

Assendelft speelde al in de jeugd bij HBC. Na uitstapjes naar Hoofddorp en HFC, keerde de verdediger twee jaar geleden terug in Heemstede. Het eerste jaar eindigde in mineur. Vanwege corona werd amper gevoetbald maar dit seizoen kan de titel HBC niet ontgaan.

Scherp
‘We moeten scherp blijven maar het ziet er goed uit. Voor ik bij HBC terugkeerde heb ik eerst nog wel meegetraind. Het gevoel moest goed zijn, andersom ook. Ik leer veel van Steve, die bijna de dubbele leeftijd heeft. Voor de wedstrijd geeft hij adviezen. Hij beoordeelt de spits van de tegenstander en zegt hoe ik moet staan. Hoe ik slim in balbezit moet zijn. Erg prettig en naarmate het seizoen vordert, ben ik een meer volwassen voetballer geworden’, aldus de 21-jarige student van het CIOS in Hoofddorp.

Tegen Hertog had Assendelft trouwens een lastige middag. Niet alleen had hij zomaar rood kunnen krijgen, voor een speler als Hertog komen mensen naar het voetbalveld. Razendsnel op de eerste meters, veelal ook verbaal aanwezig. Soms over het randje. Zo ontving Hertog voor rust al geel omdat hij vond dat keeper Verhage twintig seconden de bal vasthield in plaats van de geldende zes seconden. Doordat hij hierover bleef mekkeren, trok de arbiter geel. Een met latere gevolgen, zo zou blijken.

Na de ontsnapping van Assendelft aan rood, kwam HBC op 1-0. Op aangeven van Arno Dijkstra scoorde Neil van Hooff. Pancratius kwam terug. Een hoekschop werd door doelman Verhage verkeerd ingeschat en uiteindelijk strafte Hertog dit af: 1-1. Weer was Van Hooff dichtbij een treffer. De aanvaller zag zijn inzet via de onderkant van het doel net niet over de lijn gaan. Op zijn aangeven was het Dijkstra die 2-1 maakte.

Blessuretijd
Na vijf kwartier spelen kreeg Hertog zijn tweede gele kaart. Hij ging te enthousiast door op keeper Verhage. Ook Niels Vahlkamp kreeg niet veel later zijn tweede gele kaart. Met negen man en veel commotie bleef er niet veel over van Pancratius. In de laatste minuut en in blessuretijd scoorde clubtopscorer Sven Wierda de 3-1 en 4-1.

Steve Olfers blijft overigens actief in het voetbal. ‘Ik ben veertig jaar en herstel duurt langer. Met voetballen stop ik maar ga mij meer richten op het trainerschap. Bij Telstar onder 16 doe ik ervaring op en ga de verdere papieren halen. Dan zien we wel hoe het verder loopt. Ik ga voor het hoogst haalbare’, aldus Olfers, die een imposante carrière achter de rug heeft. ‘Alles was mooi. Van het begin bij Feyenoord. Met Excelsior ben ik gepromoveerd. Sparta was een mooie club. Kampioen worden en Champions League spelen bij Aalsborg was bijzonder. In Azerbeidzjan heb ik een mooi avontuur beleefd en geëindigd bij Telstar.’

Olfers heeft vertrouwen dat Assendelft een goede opvolger van hem is bij HBC: ‘Jesse is leergierig en heeft veel pluspunten. Hij doet het goed.’