Zaterdag en zondag samenvoegen in amateurvoetbal?

In Nederland stikt het van de amateurvoetballers, voor hen kan de komende jaren een hoop veranderen. Een vernieuwde piramide, met als reële toekomst dat de zaterdag- en zondagcompetitie samengevoegd gaan worden.

Het is even winterstop, maar in februari barst de strijd weer los. Een échte strijd voor verschillende clubs, want de KNVB kondigde afgelopen zomer een versterkte degradatieregeling aan, om op die manier weer een aantrekkelijke piramide neer te zetten. Het doel is kraakhelder: meer derby’s, minder reisafstanden in lagere klassen en sterkere competities in de top.

HBC Voetbal

Dat klinkt goed, zou je zeggen. Maar deze missies gaan gepaard met gevolgen. Dit en volgend seizoen wordt er versterkt gedegradeerd. In sommige competities kunnen maar liefst vijf clubs degraderen uit een poule van twaalf. Streng, zo kan de regeling dus wel omschreven worden. Wat de urgentie is? ‘Scheefgroei, dat zien we nu’, typeert Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, de situatie. ‘Het aantal klassen in bepaalde regio’s is niet meer goed verdeeld.’

Hoe is dat probleem ontstaan? ‘Tal van clubs die van zondag naar zaterdag zijn gegaan.’ Vanuit allerlei klassen maakten zij de overstap de afgelopen jaren. Clubs uit lagere klassen moesten de gaten opvullen. Een voorbeeld van een gevolg: er zijn meer derde klassen dan vijfde klassen. Bij een juiste ‘piramide’ zou dat natuurlijk andersom moeten zijn. De onderlinge niveauverschillen binnen competities, vooral in de vijfde klassen, groeien en clubs moeten verder reizen.

‘Niks doen is helaas geen optie als we willen dat de competities spannender en gelijkwaardiger worden en blijven’, vertelt Van der Zee. Ondanks de versterkte degradatie is er begrip bij de meeste clubs. Dit blijkt uit onderzoek van de KNVB. Ook de Belangenorganisatie Amateurvoetbalvereniging bevestigt dit.

Lees verder op nos.nl