Terugblik HBC Voetbal 2016/2017

Er is met ingang van seizoen 2016-2017 een aantal dingen veranderd: het hoofdveld is kunstgras geworden en de benaming van de jeugdteams is veranderd. En de organisatie van de vereniging is veranderd. De scheiding tussen jeugd en senioren is (grotendeels) verdwenen, mede doordat de jeugdcommissie in nieuwe bestuurscommissies is ondergebracht onder de diverse verantwoordelijken van het bestuur. En het bestuur is ingekrompen tot zeven personen.

Onder het bestuurslid Wedstrijdzaken vielen het wedstrijdsecretariaat zaterdag (Klaas Lukkien), indeling kleedkamers en velden zaterdag (Frans Holdorp) en veldenindelingen door de weeks (Leo Schoonderbeek). Regelmatig was er (telefonisch) overleg tussen deze personen en een enkele keer komen zij in persoon bij elkaar. Erik Bol ondersteunt bij het aanpassen van de indelingen bij veranderende weersomstandigheden.

HBC VoetbalVoor het eerst had HBC twee vrouwenteams ingeschreven, dit mede omdat er te weinig meiden overbleven voor de MO19-1. Deze meiden werden samengevoegd met de meiden die overgingen naar de senioren en vormden HBC Vrouwen Zondag 1. Een heel jong team met een gemiddelde leeftijd van 17 jaar. HBC Vrouwen Zondag 2 bestond uit de dames die al langer in de senioren voetbalden. Verder speelden de JO19, nieuwe benaming voor A-junioren, weer op de zondag.

Uiteraard begon het seizoen weer met het jeugdweekeinde, wat wederom een succes genoemd mag worden.

Daarnaast speelden de volgende teams mee met de KNVB-beker:
Heren Zondag 2: kwamen door de poulefase, maar sneuvelden in de eerste ronde.
Heren Zondag 3: kwamen niet door de poulefase.
Heren Zondag 5: kwamen niet door de poulefase.
Vrouwen Zondag 1: kwamen niet door de poulefase.
Vrouwen Zondag 2: kwamen niet door de poulefase.
JO19-1 Zondag: kwamen door de poulefase, maar sneuvelden in de eerste ronde.
MO17-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase.
JO17-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase.
JO17-2 Zaterdag: kwamen door de poulefase, maar sneuvelden in de eerste ronde.
JO15-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase.
JO14-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase.
JO13-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase.
JO12-1 Zaterdag: kwamen door de poulefase, maar sneuvelden in de tweede ronde.
JO11-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase.
JO11-2 Zaterdag: kwamen door de poulefase, maar sneuvelden in de tweede ronde.
JO10-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase.
JO10-2 Zaterdag: kwamen door de poulefase, maar sneuvelden in de eerste ronde.
JO9-1 Zaterdag: kwamen door de poulefase, maar sneuvelden in de eerste ronde.
JO9-2 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase.
JO8-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase.

JO19-2 Zondag was het enige HBC-team wat het ver schopte in de beker. Zij kwamen ongeslagen door de poulefase en wonnen daarna al hun wedstrijden tot en met de halve finale. In de finale, welke op zaterdag 20 mei 2017 bij Legmeervogels gespeeld werd, speelden zij wel hun slechtste wedstrijd. Tegenstander was Volendam JO19-2. Na 90 minuten stond het 0-0. In de eerste verlenging werd het 0-1 voor Volendam. Drie minuten voor het verstrijken van de tweede verlenging werd het toch nog 1-1, waardoor strafschoppen noodzakelijk waren. Die werden met 4-2 gewonnen, mede doordat HBC-keeper Casper Laan twee strafschoppen stopte. Dit was het eerste HBC-team dat ooit de KNVB-beker wist te veroveren. Een unicum in onze 115-jarige geschiedenis.

De trainingsindelingen voor wat betreft de velden werden verzorgd door Leo Schoonderbeek, Erik Bol en Jan Zwarter. Doordat er nu twee kunstgrasvelden ter beschikking zijn, werden de grasvelden meer ontzien. Bij afgelasting van de grasvelden, werden alle trainingen op een kwart kunstgrasveld gegeven en ook het miniveld werd gebruikt. Hierdoor konden de trainingen voor alle teams altijd doorgaan en waren de grasvelden ook aan het einde van het seizoen nog groen. Veld 2 werd niet gebruikt voor trainingen, maar mocht wel gebruikt worden voor oefenwedstrijden. Bij afgelasting van de voetbalvelden werd de mededeling altijd via de HBC-website gedaan, wat gelukkig veel in de gaten gehouden werd. Daarnaast moesten Leo, Erik of ondergetekende wel altijd bij afgelasting bij HBC aanwezig zijn, om trainers te vertellen dat er echt niet op gras getraind mag worden. Maar ook moesten zij er regelmatig zijn, om de trainers erop te wijzen dat de doelen niet op de velden mogen blijven staan, dat het gebruikte materiaal in de daarvoor bestemde ruimtes moeten worden opgeborgen, dat de lichtinstallatie niet te vroeg aangezet moet worden en direct na de laatste training uitgezet moet worden.

Verder hebben wij geprobeerd om elk team een kleedkamer ter beschikking te stellen voor de trainingen. Dat is helaas wat rommelig verlopen, maar hopen wij het komend seizoen beter te regelen.

Op de zaterdag was het altijd een hele puzzel om de wedstrijden op de velden en in de kleedkamers in te delen. Dit werd door Klaas en Frans met verve gedaan. Helaas zijn er altijd nog mensen die het beter weten en in een andere kleedkamer gaan, dan dat hen is toegewezen. Daar moest dan door de wedstrijddienst op gewezen worden, wat niet altijd leuk is om te doen. Bij twijfelachtige weersomstandigheden werd op de vrijdagavond al gekeken hoe het ervoor stond voor wat betreft de grasvelden. Als het er niet goed uitzag, werden de grasvelden op vrijdagavond al afgelast, wat minder druk gaf op de zaterdagochtend. Tevens werden de afgelastingen apart op de HBC-website vermeld, waardoor iedereen tijdig op de hoogte kon zijn.

Alleen in het weekeinde van 11 en 12 februari 2017 waren alle velden afgelast, vanwege de sneeuw die op de velden lag. In de loop van zaterdag 11 februari 2017 werden uiteindelijk alle amateurvoetbalwedstrijden in Nederland afgelast vanwege de sneeuw. Ook mocht er op maandag 13 februari 2017 en dinsdag 14 februari 2017 niet getraind worden bij HBC, omdat er op de kunstgrasvelden nog sneeuw lag en de grasvelden nog te hard waren om op te trainen. Bij deze beslissingen werden wij ondersteund door de Stichting Sportpark HBC, de verhuurder van de velden.

Op de zondag is de puzzel om de wedstrijden op de velden en in de kleedkamers in te delen een stuk makkelijker. Er zijn maar tien teams van HBC die op de zondag spelen.

Op initiatief van hoofdtrainer Peter van der Waart, werden er zo één keer in de zes weken op de donderdagavond activiteiten georganiseerd door de groepen, die op de donderdagavond rond acht uur trainden. Deze activiteiten hadden tot doel, om de saamhorigheid binnen HBC te bevorderen. Zo organiseerde onder andere de Zaterdag 1 een Oktoberfest, de dames een Halloween-avond, de Zondagselectie een gemixt toernooi en de JO19 een Hollandse avond.

De toernooicommissie heeft veel inspanningen geleverd om eenieder een toernooi te laten spelen. Bij HBC werd natuurlijk het traditionele Oliebollentoernooi gehouden in Sporthal Groenendaal. Dit was een groot succes en behalve dat er veel doelpunten vielen in dit leuke zaalvoetbaltoernooi, gingen de olieballen er ook goed in.

Het Nieuwjaarstoernooi ging helaas niet door, omdat dit aan het einde van de Kerstvakantie gepland was en er te weinig animo was om mee te doen, bij zowel HBC als bij tegenstanders.

Het Paastoernooi op Paaszaterdag en het Passtoernooi op Paasmaandag waren beiden goed georganiseerd en liepen als een zonnetje. Hierbij was het fijn, dat de KNVB-scheidsrechters, die op de woensdagavond bij HBC trainen, zorgden voor de benodigde scheidsrechters.

De Goede Doelendag en het Bokkentoernooi werden dit seizoen gecombineerd uitgevoerd op zaterdag 20 mei. Gezien de reacties was het een zeer geslaagde dag.

Verder is er een lezing gehouden door Eredivisiescheidsrechter Dennis Higler. Ondanks dat de opkomst wat tegenviel, was dit een zeer leerzame avond, waarbij Dennis Higler veel aspecten van het scheidsrechteren de revue liet passeren.

Helaas liep dit seizoen de discussie over het rubber van de kunstgrasvelden als een rode draad door het seizoen. Dit heeft wel wat impact gehad op het voetbalseizoen, maar iedereen heeft wel gevoetbald. De wetenschap heeft gelukkig geconstateerd, dat er minimale schadelijke stoffen in het rubber zitten en dat dit eigenlijk geen gevolgen heeft voor de gezondheid van de spelers.

De resultaten van de teams in het seizoen 2016/2017 zijn als volgt:

Heren Zondag 1 is als vijfde (van de 14) geëindigd in de zondag 4e klasse. Zij waren dicht bij het behalen van de tweede periodetitel, maar de beslissingswedstrijd op het terrein van Alliance’22 tegen Spaarnwoude ging helaas verloren.
Heren Zondag 2 is kampioen geworden van de reserve 3e klasse (1 van de 12)
Heren Zondag 3: 9 van de 11 (reserve 4e klasse)
Heren Zondag 4: 7 van de 14 (reserve 6e klasse)
Heren Zondag 5: 6 van de 11 (reserve 7e klasse)
Heren Zondag 6: 12 van de 14 (reserve 7e klasse)
Vrouwen Zondag 1: 11 van de 12 (4e klasse)
Vrouwen Zondag 2: 10 van de 12 (5e klasse)
Heren Zaterdag 1: 7 van de 12 (4e klasse)
Heren Zaterdag 2: 2 van de 11 (reserve 5e klasse)
Heren Zaterdag 35+ 1:5 van de 12 (1e klasse)
Heren Zaterdag 45+ 1:8 van de 12 (1e klasse)
Heren Zaterdag G1: Najaar 1 van de 6 (3e klasse), voorjaar 1 van de 6 (3e klasse)
JO19-1 Zondag: 5 van de 11 (1e klasse)
JO19-2 Zondag: 2 van de 9 (3e klasse) Winnaar KNVB-beker
JO19-1 Zaterdag begon als JO18-1. Omdat daar het aantal deelnemende teams snel terugliep, is in overleg met de KNVB besloten het JO18-1 team in te delen bij de JO19 Zaterdag. Zij werden eerst ingedeeld in de 2e klasse, wat toch te hoog gegrepen was. Daarna werden zij ingedeeld in de 3e klasse, waarna zij, met veel minder wedstrijden gespeeld te hebben, 11e van de 13 werden.

De jeugdteams op de zaterdag speelden een najaars- en voorjaarscompetitie.
Alleen de JO17-1, JO15-1 en JO13-1 speelden een volledige competitie met een promotie-/degradatieregeling. JO11-1 speelde hun competitie in drie fasen van zeven wedstrijden (8 ploegen per poule) en speelden met 9 tegen 9 spelers. De JO10-categorie speelden in drie fasen van ongeveer zeven wedstrijden hun competities.

JO17-1 Zaterdag eindigde als 6e van de 12 teams in de 1e klasse. Doordat zij de laatste 7 wedstrijden allemaal wisten te winnen, behaalden zij de nacompetitie. Deze verliep organisatorisch heel rommelig bij de KNVB. Helaas was Limmen JO17-1 te sterk in de tweede ronde, waardoor er geen promotie afgedwongen werd. Het was uiteindelijk ook dit Limmen dat promoveerde.
JO17-2 Zaterdag: Najaar 5 van de 11 (2e klasse), voorjaar 4 van de 6 (2e klasse)
JO17-3 Zaterdag: Najaar 3 van de 10 (3e klasse), voorjaar 2 van de 5 (3e klasse)
JO17-4 Zaterdag: Najaar 8 van de 12 (4e klasse), voorjaar 1 van de 6 (4e klasse)
JO17-5 Zaterdag: Najaar 5 van de 13 (4e klasse), voorjaar 6 van de 6 (4e klasse)
JO15-1 Zaterdag: 10 van de 12 (Hoofdklasse)
JO15-2 Zaterdag: Najaar 10 van de 10 (2e klasse), voorjaar 3 van de 7 (2e klasse)
JO15-3 Zaterdag: Najaar 10 van de 12 (3e klasse), voorjaar 2 van de 5 (3e klasse)
JO15-4 Zaterdag: Najaar 7 van de 12 (4e klasse), voorjaar 8 van de 8 (4e klasse)
JO14-1 Zaterdag: Najaar 10 van de 12 (Hoofdklasse), voorjaar 3 van de 6 (Hoofdklasse)
JO14-2 Zaterdag: Najaar 4 van de 10 (1e klasse), voorjaar 3 van de 6 (1e klasse)
JO13-1 Zaterdag: 10 van de 12 (1e klasse)
JO13-2 Zaterdag: Najaar 6 van de 14 (3e klasse), voorjaar 4 van de 6 (3e klasse)
JO13-3 Zaterdag: Najaar 2 van de 12 (5e klasse), voorjaar 5 van de 6 (4e klasse)
JO13-4 Zaterdag: Najaar 9 van de 12 (5e klasse), voorjaar 6 van de 6 (5e klasse)
JO12-1 Zaterdag: Najaar 2 van de 11 (Hoofdklasse), voorjaar 1 van de 6 (Hoofdklasse)
JO12-2 Zaterdag: Najaar 12 van de 13 (1e klasse), voorjaar 4 van de 4 (1e klasse)
JO12-3 Zaterdag: Najaar 2 van de 9 (2e klasse), voorjaar 3 van de 5 (1e klasse)
JO12-4 Zaterdag: Najaar 7 van de 11 (2e klasse), voorjaar 6 van de 6 (2e klasse)
JO11-1 Zaterdag: Fase 1: 5 van de 8 (Hoofdklasse), Fase 2: 4 van de 8 (Hoofdklasse), Fase 3: 8 van de 8 (Hoofdklasse)
JO11-2 Zaterdag: Najaar 7 van de 12 (1e klasse), voorjaar 2 van de 6 (2e klasse)
JO11-3 Zaterdag: Najaar 1 van de 12 (3e klasse), voorjaar 7 van de 8 (2e klasse)
JO11-4 Zaterdag: Najaar 7 van de 12 (5e klasse), voorjaar 3 van de 8 (5e klasse)
JO11-5 Zaterdag: Najaar 1 van de 11 (6e klasse), voorjaar 1 van de 8 (5e klasse)
JO11-6 Zaterdag: Najaar 1 van de 12 (7e klasse), voorjaar 5 van de 5 (6e klasse)
JO10-1 Zaterdag: Fase 1: 8 van de 8 (Hoofdklasse), Fase 2: 2 van de 7 (1e klasse), Fase 3: 5 van de 8 (Hoofdklasse)
JO10-2 Zaterdag: Fase 1: 10 van de 10 (1e klasse), Fase 2: 2 van de 8 (2e klasse), Fase 3: 2 van de 10 (2e klasse)
JO10-3 Zaterdag: Fase 1: 7 van de 9 (2e klasse), Fase 2: 5 van de 8 (2e klasse), Fase 3: 2 van de 8 (2e klasse)
JO10-4 Zaterdag: Fase 1: 3 van de 9 (2e klasse), Fase 2: 3 van de 8 (2e klasse), Fase 3: 3 van de 7 (2e klasse)
JO9-1 Zaterdag: Najaar 3 van de 12 (1e klasse), voorjaar 3 van de 6 (1e klasse)
JO9-2 Zaterdag: Najaar 12 van de 12 (2e klasse), voorjaar 3 van de 7 (3e klasse)
JO9-3 Zaterdag: Najaar 9 van de 12 (3e klasse), voorjaar 5 van de 5 (3e klasse)
JO9-4 Zaterdag: Najaar 3 van de 10 (5e klasse), voorjaar 4 van de 6 (6e klasse)
JO9-5 Zaterdag: Najaar 10 van de 11 (6e klasse), voorjaar 5 van de 6 (7e klasse)
JO8-1 Zaterdag: Najaar 2 van de 10 (1e klasse), voorjaar 6 van de 6 (Hoofdklasse)
JO8-2 Zaterdag: Najaar 6 van de 14 (2e klasse), voorjaar 5 van de 7 (2e klasse)
JO8-3 Zaterdag: Najaar 5 van de 14 (2e klasse), voorjaar 1 van de 8 (2e klasse)
JO8-4 Zaterdag: Najaar niet ingeschreven, voorjaar 8 van de 8 (6e klasse). Dit was een volledig meisjesteam

De alsmaar groeiende meisjesafdeling had in seizoen 2016/2017 helaas geen eigen coördinator. Dit werd bewust ondergebracht bij de coördinators van de bovenbouw, middenbouw en onderbouw. De meiden hadden over het algemeen een leuk seizoen en zijn volledig opgenomen in de HBC-familie. Wel is er behoefte aan een meisjesvoetbal vertegenwoordiger c.q. -promotor.

MO17-1 Zaterdag: Najaar 3 van de 11 (1e klasse), voorjaar 3 van de 4 (1e klasse)
MO15-1 Zaterdag: Najaar 9 van de 12 (2e klasse), voorjaar 3 van de 6 (3e klasse)
MO13-1 Zaterdag: Najaar 4 van de 9 (2e klasse), voorjaar 3 van de 8 (2e klasse)
MO13-2 Zaterdag: Najaar 9 van de 9 (4e klasse), voorjaar 6 van de 6 (4e klasse)
MO11-1 Zaterdag: Najaar 9 van de 12 (2e klasse), voorjaar 5 van de 8 (2e klasse)
MO11-2 Zaterdag: Najaar 7 van de 13 (2e klasse), voorjaar 5 van de 5 (2e klasse)

Tenslotte moeten wij onze bezorgdheid uitspreken over de toekomst. Het aantal vrijwilligers die wat voor HBC willen doen neemt af. Meestal door hun leeftijd en helaas komen er (te) weinig jongeren bij. Zo is het scheidsrechterskorps te klein en kunnen wij niet elke wedstrijd meer van een scheidsrechter voorzien. Dit is vooral het geval bij de senioren en de oudere jeugdteams. Maar ook op andere vlakken kan HBC hulp gebruiken, zoals bij de kantinediensten, de wedstrijddiensten en in de diverse commissies. Ook hier geldt dat vele handen licht werk maken en dat het niet neerkomt op een enkeling.

Juli 2017
Frans Holdorp, kleedkamerindelingen zaterdag
Klaas Lukkien, wedstrijdsecretaris zaterdag
Leo Schoonderbeek, veldencommissie
Jan Zwarter, wedstrijdsecretaris