Schoolvoetbal in de klas

Voor het eerst sinds 130 jaar is de opzet van het schoolvoetbal in Nederland veranderd. Vanwege de coronabeperkingen zijn wedstrijden niet toegestaan en daarom biedt de KNVB sinds vorige week een alternatief aan: ‘Schoolvoetbal in de klas’.

‘Schoolvoetbal in de klas’ vindt volledig in de eigen klas plaats. Om de klassen, leerkrachten en scholen toch in aanraking te brengen met (school)voetbal, biedt de KNVB dit schooljaar een uniek alternatief aan waarin groepen in het basisonderwijs gezamenlijk een (voetbal)opdracht, challenges en quizzen uitvoeren.

Alle onderdelen zijn binnen de eigen klas uit te voeren, in lijn met de afspraken die binnen het basisonderwijs gelden. Het centrale thema is ‘samenwerken’ en de complete klas (groep 5 tot en met 8 van de basisschool) doet mee. Het maakt niet uit of de kinderen normaal ook meedoen met het schoolvoetbal of zelf ‘op voetbal zitten’.

Naast ‘samenwerken’ komen ook de thema’s ‘respect’, ‘gezonde voeding’ en ‘media’ voorbij in de challenges en bijbehorende leskaarten. Dankzij deze leskaarten kan de leerkracht de thema’s ook breder in de klas behandelen en de challenges koppelen aan de lesstof.

Iedere deelnemende groep ontvangt een pakket met onder meer een handleiding en drie leskaarten voor de leerkracht, een poster van Oranje met het speelschema van EURO2020, een oranje vlaggenlijn voor in de klas, een schoolvoetbal-polsbandje, de KNVB schoolvoetbal-krant voor iedere leerling en het befaamde schoolvoetbal-vaantje. Voor alle klassen die zich aanmelden, is er ook nog een Oranje-voetbal, voor op het schoolplein, het veldje in de buurt of bij de vereniging.