JO12-2: Nog allemaal een beetje wennen…

HBC JO12-2 vs OG JO12-2: 2-1

Verwarrend is t allemaal hoor! Messi na 21 jaar Barca ineens in een PSG-shirt? Ik kan er niet aan wennen. Hijzelf ook niet lijkt ‘t….Het is met smart wachten op zijn eerste doelpunt voor les Parisiens.

70.000 man in het oranje uitgedorst, met een redbull petje op, een halve liter in de hand én een veelvoud daarvan in de buik in Zandvoort bij de GP? Super mooi hoor! Maar de Volendammer-kermis mag niet doorgaan. Schiet mij maar lek. Verwarrend!

Cruz vroeg voor de wedstrijd in de auto waarom een voetbal club uberhaupt “Onze Gezellen” heet. Ik legde hem uit dat OG van orgine een Duitse club was en dat Duitsers opa’s fiets hadden geleend in de oorlog. Na de bevrijding kwamen al die Duitsers van OG naar het voetbal op die eerder geleende fiets van opa die ze waren vergeten terug te geven. En op de fiets van de opa van Koen, Lars, James, Mick, Jenoah, Gijs enz. Daarom noemde iedereen na de bevrijding die club “Onze Gazellen” wat later weer verbasterde tot “Onze Gezellen”. Cruz keek wat weifelachtig en verward, maar nam mijn verhaal voor waar aan… Ik liet het er maar bij.

Even verwarrend was het bij de warming up vandaag. Nieuw jaar, nieuwe regels. John, JP en ik keken onnozel elkaar aan, maar wisten niet of we nu 2×25 min of 2×30 minuten moesten spelen. De oplossing was om de trainer van de tegenstander te consulteren. Ik liep naar hem toe en vroeg of het 2×30 min was, wat ik vermoedde. Ietwat belerend antwoordde hij: ‘Je bedoelt zeker 4 x 15min?’, waarop ik gevatter dan hij had voorzien op deze ochtend terugcounterde dat ik dat dus niet bedoelde omdat ik dan wel gevraagd zou hebben of het 4 x 15 min was.

Verward staarde hij mij aan. Ik glimlachte vriendelijk en hielp hem uit zijn misère en bevestigde dat 4 x 15min voor ons ook prima was. ‘Dat is niet prima, dat zijn de regels,’ zag ik hem denken. Ik kreeg de smaak te pakken en maakte het nog gecompliceerder voor de beste man toen ik aangaf dat ik het zonder scheidsrechter wilde proberen. Vanaf O12 zijn scheidsrechters verplicht volgens de regels, maakte de coach mij duidelijk. Onder protest ging hij akkoord om zonder scheidsrechter aan te vangen. Dat hebben we geweten… 😊

Het eerste kwart kwamen we uit fenomenaal uit de startblokken. Onze Gezellen kon maar geen vat op ons opportunistisch wervelende aanvalsspel krijgen. Na een minuut of 10 knalde onze Didier Nathu Drogba keihard binnen, nadat hij zich handig vrij had gemaakt op aangeven van jarige Lars. Nathu kreeg een loepzuivere identieke tweede kans na een typische steekbal van Cruz maar vergat de voorsprong comfortabel op 2-0 te zetten.

Het tweede kwart stroopte Onze Gezellen licht geagiteerd de mouwen op. Petje af voor de 3 superdames die OG in de gelederen heeft. The Avenger-achtige mengsels tussen Smurfin en Potige smurf die geen duel schuwden en eigenlijk het beste van het spel van onze tegenstander verzorgden. Met pijn en moeite hielden we ons goal maagdelijk schoon door verdedigend werk van de bovenste plank van Gijs en Mick. Keeper Vico werkte handig te diepe ballen van OG weg voordat hun spits erbij kon komen.

Het derde kwart waaide het vuur pas echt aan. Via een hele bizarre verwarrende situatie kwam OG langszij. Vico die fantastisch keepte ving uiterst kundig een voorzet van OG in de handen. Vico legde de bal voor zich om uit te trappen, maar het spitsje van de OG was er als de kippen bij om de bal in het doel te schieten. Alsof hij op opa’s fiets reed zo snel was het gebeurd.

Verward keken publiek en spelers wat zich had afgespeeld, maar er restte ons niets anders dan het doelpunt te honoreren. ‘Tja, dat zijn de regels,’ zei de coach van OG. Ik wachtte al op die reactie, maar was het roerend met hem eens. ‘Wel een beetje een Duits doelpunt, maar dat klopt wel met mijn eerder die ochtend verzonnen verhaal over Onze Gazellen,’ dacht ik. Duitse doelpunten tellen ook…

Onze jongens waren aangeslagen door het vreemde voorval en waren zichtbaar van de apropos. OG rook bloed en het spel werd over en weer steeds fysieker en venijniger. Herhaaldelijk moesten de coach van OG en ik het veld in om de gemoederen te sussen. OG had op voorsprong moeten komen, maar liet het compleet liggen.

James maakte net over tijd een prachtige goal die het verslag wel moet halen, maar het scorebord niet. Vanaf rechts stifte onze Speedy Gonzales de bal na een meesterlijk versnelling met een fraaie voetbeweging over de keeper. De bal viel prachtig in het zijnet, maar helaas was het al buiten de speeltijd.

Tussen het derde en vierde kwart konden JP en ik de boys rustig uitleggen dat fairplay betekent dat uitballen en corners eerlijk genomen moeten worden, maar dat een schouderduw gewoon mag. We zagen het zelfvertrouwen terugkomen in de oogjes en koppies.

Het vierde kwart was fireworks over een weer. Knokken om elke meter, maar met duels die fair werden “uitgevochten”, behoudens één uitspatting van onze zijde die we echt afkeuren. Hoort bij het leerproces. Onze conclusie is dat spelen zonder scheidsrechter niet meer mogelijk is bij de O12. Gaan we dus ook niet meer doen. Iets meer begeleiding en leidt tot minder verwarring en irritatie. Komt goed.

Adam, Yasin en Jenoah waren dicht bij een kansje en een doelpuntje, maar het slotakkoord was voor goalgetter Koen. Koen wurmde zich door de verdediging en met een strakke pegel belandde de bal in het dak van doel. OG was op de knieën en 3 punten bleven in Heemstede. Gedeeld bovenaan, 6 punten uit 2 wedstrijden! Strafschoppen nemen na afloop was OG een brug te ver. Ontluisterd, verdrietig en verward bleven ze met lege handen achter… De coach van OG en ik schudden nog wel sportief de hand. Zo hoort dat.

Mireille zit lekker in Mallorca dit weekend. Dus thuis ben ik de enige scheidsrechter de komende dagen. Ik wil het overzichtelijk houden, dus ik heb het gevoel dat de VAR de kinderen gelijk gaat geven en de Mac (wat doorgaans nooit mag van mama) moet worden aangedaan… De VAR beslist; om VARwarring te voorkomen!

Goed weekend allemaal,

Arjen Lindeman