Terugblik HBC Voetbal 2017/2018

HBC Voetbal kan terugkijken op een succesvol voetbalseizoen. De start was hectisch, omdat de KNVB deze jaargang begon met bekerwedstrijden in de eerste drie weekenden van september. In eerste instantie zou HBC Voetbal alleen Heren Zondag 1, Heren Zondag 2 en Zondag 19-1 inschrijven, omdat het eerste bekerweekeinde samenviel met het HBC Jeugdweekend.

De technische commissie was een andere mening toegedaan en wilde ook alle jeugdselectieteams inschrijven. Toen de overige seniorenteams hoorden dat er toch voor de beker kon worden gevoetbald, wilden zij zich ook inschrijven. Uiteindelijk is het gelukt om alle wedstrijden in of rond het eerste weekeinde van september te laten spelen. Omdat de reguliere competitie pas eind september begon, hadden veel teams geen wedstrijden en werden er een aantal onderlinge matches geregeld. Mede hierom heeft het bestuur besloten om voortaan alle teams van HBC in te schrijven voor de bekercompetitie.

Ook nieuw aan het begin van dit seizoen was dat de wedstrijdformulieren via mobiele telefoons en/of tablets ingevuld dienden te worden via de Wedstrijdzaken-app. Hier was ook de nodige organisatorische inspanning nodig om iedereen hierin wegwijs te maken. Zoals gewoonlijk is men er na een tijdje aan gewend en wordt het ‘business as usual’.

KNVB-Beker
De teams die wel meededen aan de KNVB-beker gebruikten deze wedstrijden vooral als oefenwedstrijden. Eén team zag dat anders en dat was Zondag JO19-2,. Vorig seizoen wonnen zij de beker en wilden deze met verve verdedigen. De poulefase kwamen zij goed door, evenals de eerste ronde, maar de drie daaropvolgende ronden ging moeizaam en werden telkens na strafschoppen gewonnen. De tegenstander in de halve finale, Laren’99 JO19-1, was duidelijk een maatje te groot. Zij stonden na 25 seconden op voorsprong en deze klap kwam onze JO19-2 niet meer te boven. Uiteindelijk werd er met 0-5 verloren en mistten ze de finale.

De bekerresultaten van de overige deelnemende HBC-teams was als volgt:

 • Heren Zondag 1: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 2e van de 4 teams.
 • Heren Zondag 2: kwamen door de poulefase, maar sneuvelden in de tweede ronde tegen DEM 2.
 • Heren Zondag 3: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 3e van de 4 teams.
 • Heren Zondag 4: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 2e van de 3 teams.
 • Heren Zondag 5: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 2e van de 4 teams.
 • Vrouwen Zondag 1: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 4e van de 4 teams.
 • JO19-1 Zondag: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 4e van de 4 teams.
 • JO19-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 2e van de 3 teams.
 • MO17-1 Zaterdag: kwamen door de poulefase, maar sneuvelden in de eerste ronde tegen Reiger Boys MO17-1.
 • JO17-1 Zaterdag: kwamen door de poulefase, maar sneuvelden in de eerste ronde tegen KHFC JO17-1.
 • JO17-2 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 2e van de 4 teams.
 • JO15-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 4e van de 4 teams.
 • JO14-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 2e van de 4 teams.
 • JO13-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 2e van de 4 teams.
 • JO12-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 4e van de 4 teams.
 • JO11-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 4e van de 4 teams.
 • JO10-1 Zaterdag: kwamen door de poulefase, maar sneuvelden in de eerste ronde tegen KHFC JO10-1.
 • JO10-2 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 3e van de 4 teams.
 • JO9-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 4e van de 4 teams.
 • JO8-1 Zaterdag: kwamen niet door de poulefase en eindigden als 2e van de 4 teams.

Trainingen
Ook dit seizoen werden de trainingsindelingen voor wat de velden betreft weer verzorgd door Leo Schoonderbeek, Erik Bol en ondergetekende. Bij afgelasting van de grasvelden, werden alle trainingen op een kwart kunstgrasveld gegeven en ook het miniveld werd gebruikt. Hierdoor konden de trainingen voor alle teams altijd doorgaan en waren de grasvelden ook aan het einde van het seizoen nog grotendeels groen. Veld 4 werd sporadisch gebruikt voor trainingen, omdat dit veld maar half verlicht is. De afgelasting van de grasvelden voor de trainingen werd altijd via de HBC-website gedaan. Dat was in het begin wat wennen, maar al snel verliep deze communicatie goed, mede doordat trainers er elkaar op wezen, als de grasvelden niet gebruikt mochten worden.

Een terugkerende uitdaging blijft dat met de materialen – met name de ballen – nog wel eens makkelijk wordt omgegaan. Trainers tellen helaas niet altijd van tevoren hoeveel ballen, hesjes en hoedjes zij meenemen, waardoor er door andere groepen en/of de mensen van de PEBAKO de volgende dag nog wel eens wat materialen worden teruggevonden. Hierdoor waren vaak bij de volgende trainingen materialen te weinig. Dit proberen wij het nieuwe seizoen beter te regelen, door een handleiding te maken voor de trainers. Ook kreeg elk team een kleedkamer ter beschikking voor en na de trainingen. Daar wordt niet altijd gebruik van gemaakt, maar de mogelijkheid is in ieder geval geboden.

Zaterdag
Op de zaterdag is het altijd een hele puzzel om de wedstrijden op de velden en in de kleedkamers in te delen. Dit wordt door Klaas en Frans met verve gedaan. Frans houdt ook bij, dat elk team in het seizoen minstens één keer op kunstgras speelt. Dat is niet altijd mogelijk, want Heren Zaterdag 1 speelt altijd op 1KG en daarnaast zijn soms de belangen van de eerste teams wat groter. Dit laatste is geen wet van meden en perzen, waardoor eerste teams ook wel op grasvelden ingedeeld werden.

Het indelen van de kleedkamer is een nog groter probleem, want wij hebben vijf velden en twaalf kleedkamers, waardoor er altijd overlappingen bij de kleedkamers nodig zijn. Daarnaast kan men jongens en meisjes niet in dezelfde kleedkamer indelen, wat Frans nog wel eens hoofdbrekens oplevert. Daarnaast werd er op de zaterdag op vijf verschillende veldvormen gespeeld: Hele velden, halve velden, een veld voor de zogenaamde E-top, wat loopt van rand strafschopgebied tot rand strafschopgebied, kwart velden en achtste velden. De laatste twee zijn nieuw, want de JO8 en JO9 spelen voortaan op kwart voetbalvelden, met zes tegen zes spelers en met doelen van 5 x 2 meter. En de mini’s spelen op achtste voetbalvelden, met vier tegen vier spelers met doelen van 3 x 1 meter. Daar worden nogal eens wat doelpunten gemaakt, maar dat is ook de bedoeling van de KNVB. Want wat is er nu mooier dan doelpunten scoren?

Door deze kwart velden en achtste velden kwam ook een nieuw fenomeen om de hoek kijken, want de doelen voor deze wedstrijden werden meestal al op vrijdagavond op hun plaats neergezet, zodat de wedstrijddienst van de zaterdagochtend niet heel erg vroeg aanwezig moest zijn, om dit in goede banen te leiden. Job Prins, Leo Schoonderbeek en ondergetekende zijn de motoren op vrijdag en werden ondersteund door Erik Bol en zijn JO14-1, maar ook door Heren Zondag 4, die beiden op vrijdagavond trainden.

Bij twijfelachtige weersomstandigheden werd op de vrijdagavond al gekeken hoe het ervoor stond voor wat betreft de grasvelden. Als het er niet goed uitzag, werden de grasvelden op vrijdagavond al afgelast, wat minder druk gaf op de zaterdagochtend. Tevens werden de afgelastingen apart op de HBC-website vermeld, waardoor iedereen tijdig op de hoogte kon zijn. Door de nieuwe wedstrijdzakenapp en de app voetbal.nl waren ook de trainers, teammanagers en spelers tijdig op de hoogte van de afgelastingen.

Er waren dit seizoen gelukkig niet veel afgelastingen. Alleen op zaterdag 16 maart werden alle wedstrijden van de Mini’s tot en met de O11 afgelast vanwege de harde wind en de steeds maar lager wordende temperaturen, die uiteindelijk op -2 graden overdag kwamen. De trainingen zijn alleen op woensdag 12 december 2017 afgelast vanwege sneeuw op de velden.

Zondag
Op de zondag is de puzzel om de wedstrijden op de velden en in de kleedkamers in te delen een stuk makkelijker. Er waren maar negen teams van HBC die op de zondag spelen.

HBC-toernooien
De toernooicommissie heeft veel inspanningen geleverd om eenieder een toernooi te laten spelen. Bij HBC werd natuurlijk het traditionele oliebollentoernooi gehouden in Sporthal Groenendaal. De opkomst was iets minder dan afgelopen seizoen, maar het plezier was niet minder. De oliebollen gingen er goed in, maar er vielen ook veel doelpunten.

Het Nieuwjaarstoernooi voor de JO12, JO13, JO14 en JO15 werd gehouden op zaterdag 13 januari 2018. Met maar liefst 102 deelnemende teams een hele drukke dag. Het toernooi werd als zeer leuk ervaren, ondanks dat het die dag maar rond de 5 graden was. Maar iedereen had weer wat te voetballen na de Kerstvakantie. Het enige mindere punt was dat de wedstrijden wel wat kort waren, maar daar proberen wij volgende keer meer rekening mee te houden.

Op zaterdag 20 januari 2018 werd er een G-voetbal toernooi gehouden. Deze werd georganiseerd door studenten van de ALO uit Amsterdam, onder aanvoering van Tommy Takken van HBC Zondag Heren 2. Ook dit was een geslaagde dag.

Het Paastoernooi op Paaszaterdag en het Passtoernooi op Paasmaandag waren beiden goed georganiseerd en liepen als een zonnetje. Hierbij was het fijn, dat de KNVB-scheidsrechters, die op de woensdagavond bij HBC trainen, zorgden voor de benodigde scheidsrechters op het Passtoernooi. Minpuntje was dat er enkele HBC-teams niet meededen, omdat men het niet wist of omdat er geen animo voor was.

Het (s)-Top event, een combinatie van de Goede Doelendag en het Bokkentoernooi, was op zaterdag 9 juni. Vele vrijwilligers hielpen hieraan mee en ook de maatschappelijke stagiaires van College Hageveld namen veel voor hun rekening. Al met al was dit een geslaagde dag.

Heemstede-Cup
Op zondag 21 januari 2018 organiseerde HBC het toernooi om de Heemstede-cup, omdat HBC bij de vorige editie dit geloot had. Met deelname van VEW Zaterdag Heren 1, Heemstede Zondag Heren 1 en RCH Zondag Heren 1 deden alle Heemsteedse verenigingen mee. Na allemaal één keer tegen elkaar gespeeld te hebben, kwam HBC als winnaar uit de bus en mag zich voor één jaar kampioen van Heemstede noemen.

Andre activiteiten
Op initiatief van hoofdtrainer Peter van der Waart, werden er zo één keer in de zes weken op de donderdagavond activiteiten georganiseerd door de groepen, die op de donderdagavond rond acht uur trainden. Deze activiteiten hadden tot doel, om de saamhorigheid binnen HBC te bevorderen. Zo werden er onder andere een Back 2 the 80/90’s en een Pre-party Koningsdag gehouden.

Kampioenschappen
Bij HBC waren dit seizoen vele kampioenen te verwelkomen. Bij de jeugd natuurlijk de meeste, want zij spelen meestal een najaars- en een voorjaarscompetitie. Bij de jeugd werden in de najaarscompetitie JO11-4, JO12-3 en JO17-2 kampioen. Ook Heren G1 werd in de najaarscompetitie kampioen.

In de voorjaarscompetitie MO11-1, MO17-1 en Zondag JO19-1. Verder mag niet onvermeld blijven dag JO17-1 als tweede is geëindigd in de promotie/voorjaarscompetitie en hiermee promoveert naar de Hoofdklasse.

Bij de senioren Zaterdag Heren 45+ 1 en natuurlijk ons vlaggenschip, Zondag Heren 1. Vooral het kampioenschap van ons vlaggenschip is een opsteker voor onze hele vereniging. De wedstrijden tegen Zwanenburg (3-0 winst thuis en 0-1 uit) waren echte finalewedstrijden, maar het echte kampioenschap werd op zondag 27 mei thuis behaald met een 5-1 overwinning op NFC. Daarna barstte er een groot feest los op het sportpark.

Resultaten in de competitie
De resultaten van de teams in het seizoen 2017/2018 zijn als volgt:

 • Heren Zondag 1 is als eerste van de 12 teams geëindigd in de zondag 4e klasse E en is daarmee gepromoveerd naar de zondag 3e klasse.
 • Heren Zondag 2: 2e klasse B 5e van de 12 teams.
 • Heren Zondag 3: 4e klasse 06: 6e van de 10 teams.
 • Heren Zondag 4: 6e klasse 06: 7e van de 12 teams.
 • Heren Zondag 5: 7e klasse 07: 5e van de 12 teams.
 • Heren Zondag 35+1: Najaar: 3e klasse 35+ A: 8e van de 12 teams Voorjaar: 2e van de 6 teams.
 • Zondag 19-1: Najaar: 1e klasse 12: 6e van de 10 teams. Voorjaar: 1e klasse 02: 1e van de 11 teams.
 • Zondag 19-2: Najaar: 2e klasse 11: 4e van de 10 teams. Voorjaar: 2e klasse 1: 4e van de 10 teams.
 • Vrouwen Zondag 1: 5e klasse D: 2e van de 10 teams.
 • Heren Zaterdag 1: 4e klasse B: 8e van de 13 teams.
 • Heren Zaterdag 2: 5e klasse 04: 4e van de 10 teams.
 • Heren Zaterdag 35+1: 2e klasse B: 3e van de 12 teams.
 • Heren Zaterdag 45+ 1: 1e klasse A: 1e van de 14 teams.
 • Heren Zaterdag G1: Najaar: 2e klasse B: 1e van de 6 teams. Voorjaar: 2e klasse A: 5e van de 6 teams.
 • Zaterdag 19-1: Najaar: 3e klasse 06: 8e van de 12 teams. 3e klasse 02: Voorjaar: 4e van de 11 teams.
 • Zaterdag MO17-1: Najaar: Hoofdklasse A: 8e van de 9 teams. Voorjaar: 1e klasse C: 1e van de 11 teams.
 • Zaterdag MO17-2: Najaar: 2e klasse 06: 10e van de 11 teams. Voorjaar 2e klasse F: 11e van de 12 teams.
 • Zaterdag 17-1: Najaar: 1e klasse 4: 3e van de 12 teams. Voorjaar: 1e klasse 2: 2e van de 12 teams.
 • Zaterdag 17-2: Najaar: 2e klasse 05: 1e van de 9 teams. Voorjaar: 2e klasse 5: 4e van de 12 teams.
 • Zaterdag 17-3: Najaar: 3e klasse 05: 5e van de 12 teams. Voorjaar: 3e klasse 01: 8e van de 12 teams.
 • Zaterdag 17-4: Najaar: 4e klasse 09: 4e van de 10 teams. Voorjaar: 4e klasse 03: 5e van de 12 teams.
 • Zaterdag 17-5: Najaar: 4e klasse 08: 2e van de 11 teams. Voorjaar: 4e klasse 10: 9e van de 12 teams.
 • Zaterdag 17-6: Najaar: 4e klasse 08: 9e van de 11 teams. Voorjaar: 4e klasse 11: 8e van de 11 teams.
 • Zaterdag MO15-1: Najaar: 3e klasse D: 5e van de 13 teams. Voorjaar: 2e klasse 05: 9e van de 9 teams.
 • Zaterdag 15-1: Hoofdklasse A: 10e van de 11 teams.
 • Zaterdag 15-2: Najaar: 2e klasse 06: 7e van de 13 teams. Voorjaar: 2e klasse 07: 11e van de 11 teams.
 • Zaterdag 15-3: Najaar: 4e klasse 03: 5e van de 11 teams. Voorjaar: 4e klasse 01: 7e van de 11 teams.
 • Zaterdag 14-1: Najaar: Hoofdklasse E: 12e van de 12 teams. Voorjaar: Hoofdklasse 3.2: 11e van de 12 teams.
 • Zaterdag 14-2: Najaar: 2e klasse 08: 3e van de 14 teams. Voorjaar: 1e klasse 2: 10e van de 11 teams.
 • Zaterdag 14-3: Najaar: 2e klasse 09: 12e van de 12 teams. Voorjaar: 3e klasse 5: 2e van de 14 teams.
 • Zaterdag MO13-1: Najaar: 2e klasse 3: 9e van de 12 teams. Voorjaar: 3e klasse 4: 8e van de 9 teams.
 • Zaterdag MO13-2: Najaar: 3e klasse 04: 9e van de 10 teams. Voorjaar: 3e klasse 9: 6e van de 14 teams.
 • Zaterdag 13-1: Najaar: 1e klasse 04: 3e van de 12 teams. Voorjaar: 1e klasse 01: 6e van de 12 teams.
 • Zaterdag 13-2: Najaar: 3e klasse 06: 2e van de 12 teams. Voorjaar: 3e klasse 05: 4e van de 11 teams.
 • Zaterdag 13-3: Najaar: 4e klasse 14: 3e van de 12 teams. Voorjaar: 3e klasse 08: 8e van de 13 teams.
 • Zaterdag 13-4: Najaar: 4e klasse 16: 5e van de 12 teams. Voorjaar: 4e klasse 12: 11e van de 13 teams.
 • Zaterdag 13-5: Najaar: 4e klasse 15: 3e van de 11 teams. Voorjaar: 4e klasse 16: 11e van de 12 teams.
 • Zaterdag 12-1: Najaar: Hoofdklasse 3.1: 5e van de 12 teams. Voorjaar: Hoofdklasse 3.1: 9e van de 12 teams.
 • Zaterdag 12-2: Najaar: 3e klasse 4: 3e van de 14 teams. Voorjaar: 2e klasse 5: 2e van de 14 teams.
 • Zaterdag 12-3: Najaar: 3e klasse 4: 1e van de 14 teams. Voorjaar: 2e klasse 6: 4e van de 9 teams.
 • Zaterdag 12-5: Najaar: 4e klasse 05: 14e van de 14 teams. Voorjaar: 5e klasse 2: 9e van de 12 teams.
 • Zaterdag MO11-1: Najaar: 1e klasse 2: 8e van de 11 teams. Voorjaar: 2e klasse 1: 1e van de 12 teams.
 • Zaterdag MO11-2: Najaar: 1e klasse 2: 11e van de 11 teams. Voorjaar: 2e klasse 5: 12e van de 13 teams.
 • Zaterdag 11-1: Najaar: Hoofdklasse 5.2: 10e van de 12 teams. Voorjaar: Hoofdklasse 5.3: 10e van de 12 teams. Dit team speelde volgens de E-Top reglementen, maar dit is het laatste jaar dat deze competitie bestaat.
 • Zaterdag 11-2: Najaar: 3e klasse 7: 3e van de 12 teams. Voorjaar: 3e klasse 10: 8e van de 10 teams.
 • Zaterdag 11-3: Najaar: 5e klasse 13: 3e van de 12 teams. Voorjaar: 5e klasse 1: 5e van de 14 teams.
 • Zaterdag 11-4: Najaar: 5e klasse 14: 1e van de 11 teams. Voorjaar: 5e klasse 10: 5e van de 12 teams.
 • Zaterdag 10-1: Najaar: Hoofdklasse 4.1: 6e van de 12 teams. Voorjaar: Hoofdklasse 4.2: 4e van de 12 teams.
 • Zaterdag 10-2: Najaar: 2e klasse 06: 4e van de 11 teams. Voorjaar: 2e klasse 15: 7e van de 11 teams.
 • Zaterdag 10-3: Najaar: 3e klasse 06: 10e van de 14 teams. Voorjaar: 3e klasse 15: 9e van de 12 teams.
 • Zaterdag 10-4: Najaar: 4e klasse 11: 14e van de 14 teams. Voorjaar: 5e klasse 10: 5e van de 12 teams.
 • Zaterdag 10-5: Najaar: 4e klasse 12: 8e van de 12 teams. Voorjaar: 5e klasse 11: 7e van de 12 teams.

 

Verder had HBC ook nog de volgende teams:

 • Zaterdag 9-1, Zaterdag 9-2 en Zaterdag 9-3
 • Zaterdag 9-7, wat een volledig meisjesteam was en bij HBC MO9-1 heette.
 • Zaterdag 8-1, Zaterdag 8-2, Zaterdag 8-3, Zaterdag 8-4 en Zaterdag 8-5.

Van deze teams worden geen standen gepubliceerd door de KNVB, om het spelelement te verhogen en niet het kampioenschap de boventoon te laten voeren. Tenslotte had HBC ook nog twee mini-teams, die meededen aan de Linnaeushofcompetitie. Deze teams bestaan uit tien spelers en worden op zaterdag nog in twee teams verdeeld. Zij spelen, zoals eerder vermeld, op een achtste voetbalveld met doeltjes van 3 x 1 meter, zonder keeper. Er wordt veel gescoord en het plezier staat bovenaan.

Vooruitblik
Voor het seizoen 2018/2019 komen er gelukkig verbeteringen aan in de organisatie van HBC-voetbal. Zo zijn er voor (bijna) alle leeftijdskolommen coördinatoren gevonden, wat de communicatie tussen te trainers/teammanagers moet verbeteren. Worden ouders van jeugdspelers, maar ook alle leden van HBC vanaf 17 jaar en ouders verplicht om bijdragen te leveren aan werkzaamheden bij HBC, zoals kantinediensten, doeltjesdiensten, scheidsrechters, hulp bij de wedstrijddiensten en meer werkzaamheden.

Daarnaast wordt er gezocht naar aanvulling voor de toernooicommissie, want drie vaste mensen, in dit geval drie dames, is te weinig om toernooien te kunnen organiseren. Natuurlijk geldt dat vele handen licht werk maken, maar ook dat wij met zijn allen HBC zijn en dat HBC voornamelijk uit vrijwilligers bestaat.

Erik Bol, veldencommissie
Frans Holdorp, kleedkamerindelingen zaterdag
Klaas Lukkien, wedstrijdsecretaris zaterdag
Leo Schoonderbeek, veldencommissie
Jan Zwarter, wedstrijdsecretaris